Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирина Илиева: Деменция – стандартите за дългосрочна грижа у нас са неадекватни

Снимка: Ани Петрова

Как да не позволим на деменцията да провали личния ни и обществен живот?

“В ЕС има добри практики и не е толкова скъпо да бъдат внесени у нас, но затова трябва да има политическа воля“, казва в интервю за БНР Ирина Илиева, изпълнителен секретар на гражданско сдружения “Алцхаймер“, и допълва:

“Трябва някой да подкрепи тези усилия, да даде обучени кадри и да направи адекватни стандарти. Домуващите в домовете за възрастни хора у нас седят и гледат в една точка, никой не работи с тях. Вместо да се караме, решихме, че е по-добре да влезем в тези домове и показваме как може да се работи с тях. Стандартите за дългосрочна грижа у нас все още не са адекватни за хората с деменции. Очакваме всеки момент и в България да има дневни центрове, нещо, което в Европа е налично повече от 30 г.“

“Силно се надяваме, че сега, когато се изработват функционалните характеристики на всяка една длъжност, Министерството на труда и социалната политика ще ни припознае като партньори. Те не ни повикаха, когато се изработваха стандартите“, споделя тя и допълва:

“Притеснена съм, защото отново няма да има и музикотерапия за възрастните хора с деменция. Това битуване, че деменцията е част от остаряването, трябва да се промени. Стандартът за тях е да са чисти и на топло, и това е достатъчно за тях“.

Немедицински методи за справяне с деменцията

“Работим в тази посока от 2018 г. Първо, показахме как хората с деменция могат да измислят стихове, да си правят сценарии и да играят театър. Видях как хората се преобразиха емоционално“, разказва още тя.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени