Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има забавяне на резултатите, защото Агенцията по храните няма лаборатории за изследването на половината от компонентите

Министър Гечев за пробите украинско зърно: Контролите работят, засега без засечени тежки метали и ГМО

"Има проба, която е негативна. Взети са мерки"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Резултатите от пробите на украинското зърно у нас до момента не показват наличие на ГМО и тежки метали, заяви пред журналисти в Пловдив служебният министърът на земеделието Явор Гечев, като уточни , че се изследва широк спектър от показатели.

Министър Гечев подчерта, че контролът продължава, но има и забавяне на резултатите, защото Агенцията по храните няма лаборатории за изследването на половината от компонентите. Затова пробите се изпращат в частни лаборатории:

"Разбира се, че ако има особено негативни проби, ние своевременно ще предоставим информация. Имаме информация от земеделските производители за една допълнителна проба, която е негативна. Да, вярно е - има проба, която е негативна. Взети са мерки. Иначе това, което мога да кажа е, че контролите работят - т.е. българските потребители да са сигурни, че няма да допуснем нещо на пазара, което не отговаря на европейските качества".

Земеделските площи, засегнатите от наводненията в Карловско, са близо 4500 декара, като подадените заявления за подпомагане са над 70, от тях 7 са за животни, каза още Явор Гечев:

"Това са заявленията, които са по отношение на служба "Земеделие", т.е. по инструментите, които имаме. Тука говорим само за пропаднали площи, съответно за унищожени животни. Другото е в междуведомствената комисия по другия инструмент".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна