Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Гечев: Няма риск украинско зърно да се продава като българско

Явор Гечев - служебен министър на земеделието
Снимка: Борислава Борисова
Няма риск украинско зърно да се продава като българско, защото трябва да има сертификат за произход. 

Това каза за БНР министърът на земеделието Явор Гечев. Той е против намесата на държавата в изкупуването на зърно и друга земеделска продукция. 

Предприети са и допълнителни мерки, за да се осигурят дърва за огрев на нуждаещите се от тях домакинства. 

"Потомствено съм в земеделието и няма какво да ме изненада, чисто професионално, но има неща, които трябва да свършат наистина бързо. Има натрупана работа, която е подценявана", каза той в предаването "Преди всички" по "Хоризонт". 

"Трябва да се знае от цяла Европа, че определени държави понасят по-голяма тежест, отколкото други при солидарността с Украйна. Такива аномалии се наблюдават в по-близките - пограничните или като нашата. Ние не сме гранична държава, но по отношение на стоките и логистиката сме на практика такава. Проблемът е, че ние имаме определени количества зърно, определен пазар, определени складове. Когато на практика тази наша солидарност отвори границите на Европа - една държава от "трети страни", където няма същите стандарти, няма забрани за ГМО, няма зелени изисквания, които вдигат цената - тези обемни стоки, разбира се, най-лесно влизат в първите държави – Полша, Румъния и България.

Досега не е контролирано в кой склад е влизало зърното от Украйна.

"Фитосанитарен контрол започна да се прави, защото в началото нямаше и това". 

Украйна произвежда повече зърно, отколкото България и Румъния заедно, подчерта министърът. Вкарани са били и големи количества слънчоглед.

"Според европейските потребители българското зърно е с изключително високо качество, произведено по европейски стандарти. В Министерство земеделието мислим, че трябва да се знае кое е българско и кое – украинско. Другата седмица ще има допълнителни изисквания. Няма да възпрепятстваме зърното, особено това, което отива за трети страни, използвайки български пристанища, но трябва да се знаят потоците. Няма да позволим смесването на зърно, за да може да се знае кое какво е".

Гечев заяви, че е „скептичен"  към намесата на държавата в изкупуването на зърно.

„Зърното е световна търговия. Тук е един от големите проблеми – на другия край на света наистина има дефицит за зърно, но зърно се добива един път в годината. То трябва да се съхрани и да се преработи през цялата година. Когато влезе в големи количества тук, на пазара се получава на свръхпредлагане „на точка“ – България, Румъния, Полша. Това на практика бута част от цените на българските производители“.

„Темата „Капитан Андреево“, същества, но проблем „Капитан Андреево“ като граница и задръстване на тирове в момента не съществува“, категоричен е министърът.

Действията на Агенцията по храните са правилни, но държавата е трябвало да се подготви по-добре за практическите действия и да отвори своя лаборатория там.

„Съдебните битки нека да си продължават, но не може да се излагаме като държава и да спираме стокооборота за цяла Европа и на входа на нашето членство в еврото“.

„Имаме допълнителни мерки и план за действие срещу незаконната сеч", заяви министърът. Той ще проведе среща с големите преработватели, защото бизнесът дърпа голяма част от дървесината.

"Ние сме длъжни да осигурим приоритетно на нормалните тези хора по селата".

Досега дървата са отивали в големи складове на областно ниво. Очаква се реорганизация, при която това да става във всяка община „за не се хаби ресурс“ - транспортен, товарене, разтоварване и др.

„Ще се опитаме шоково да вкараме допълнителни хора в дърводобива. Имах разговор с колегата Крум Зарков и вече има среща на ниво зам.-директори да се опитаме, примерно, дали не може да вкараме лишени от свобода, които имат право на труд, да помагат в тази цялата дейност. Разбира се, и каквото може от пазара на труда“.

Хора и оранжерии са започнали да ползват дървесина заради скъпите енергоносители и несигурността на газовите доставки. Трябва да се мисли за алтернативни горива от земеделска продукция и остатъчни материали от дървесина, убеден е министърът.

Дървата няма да бъдат ползвани като политически инструмент

„Нулева толерантност по отношение на намеса в изборите от който е персонално и от която и да е структура. Собствените пристрастия нека си останат за изборите, когато човек влезне в помещението с машината“.

За нуждата от преработване на Стратегическия план в земеделието, към който има над 400 забележки от Брюксел, Гечев коментира:

„Има огромни забавяния и огромни дефицити в много от областите. Забележките са на базата на това, че има тежко непознаване на материята в някои случаи. Има чудесни експерти в Министерството, които могат да свършат много добра работа“.

Планът обединява досегашната програма за развитие на селските райони, директните плащания, Зелената сделка на ниво „земеделие“, програмата по лозарство и винарство и изобщо „всичко като политика и като инструменти за финансиране следващите пет години“. В Плана са интересите на всички земеделци у нас, обясни Гечев.

„Програмирането на такова нещо е трудна работа. Поканил съм и допълнителни експерти. Нямаме много време. Постигнат е засега баланс с всички групи земеделски производители“.

Ако са необходими законодателни промени, а няма нов парламент, измененията може да бъдат вкарани с постановление на НС, но Гечев е категоричен, че това „не е за предпочитане“:

„Надявам се да има нормално правителство след нашето и то ще получи добро наследство“.

Относно легендите за принуда по над 2000 залежали недоговорени проекта в ДФЗ, той коментира, че работата е 5-6 пъти повече от преди 15 години, а броят на хората е същият:

„Иска повече хора, които да гледат повече проекти и тези хора трябва много бързо се намерят“.

„Ще започне процес, който интензивно ще предразположи гледането на повече проекти“, обеща той.

Днес Гечев има среща с ДФЗ в опит да не се допуснат загуби на европейски пари.

„Мисля, че ще се справим“.

Няма разписване на нормативната база, по която да се прилага Планът за възстановяване в частта "Земеделие", отчете министърът. Вече се прави организацията за разписването на съответните мерки.

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Починал е психологът и Нобелов лауреат Даниел Канеман

В сряда на 90-годишна възраст е починал Даниел Канеман, американско-израелски психолог, чиито прозрения за често проблематичния процес на вземане на решения от хората му донесоха Нобелова награда за икономика. Това съобщи Дойче Веле. Канеман и дългогодишният му сътрудник Амос Тверски направиха много за развенчаването на широко разпространеното..

публикувано на 28.03.24 в 18:03
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Ако Ф-16 за защита на Украйна излитат от летища в други страни, те ще станат легитимни мишени

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия нямала никакви агресивни намерения и нарече "пълни глупости" и "бълнуване" предположенията, че след Украйна ще нападне и някоя страна-членка на НАТО. Късно снощи руските медии разпространиха видео кадри от посещение на Путин при военни пилоти в Тверска област, с които руският президент споделил..

публикувано на 28.03.24 в 17:54

Украйна поиска от НАТО повече системи за противовъздушна отбрана

Украйна поиска от западните си съюзници в Алианса повече системи и оборудване за противовъздушна отбрана на заседание на Съвета НАТО - Украйна, след вълна от руски ракетни нападения по критична и енергийна инфраструктура.  Украйна е свалила почти всички дронове, с които Русия е атакувала през нощта В социалната мрежа X министърът на отбраната..

публикувано на 28.03.24 в 17:45

Израелската армия съобщи за около 200 ликвидирани терористи в болница в Газа

Израелската армия продължава офанзивата си срещу "Хамас" в Ивицата Газа на фона на все по-големия международен натиск за прекратяване на огъня заради задълбочаващата се хуманитарна криза.  Според ООН Израел пречи на доставките на помощи и използва глада като оръжие, което е равносилно на военно престъпление.  Фолкер Тюрк: Гладът в Газа..

публикувано на 28.03.24 в 17:38

Шумен без вода до утре сутринта

Продължава отстраняването на аварията по довеждащия водопровод край село Хан Крум. Тази вечер най-вероятно няма да бъде пусната водата, каза главният инженер на ВиК – Шумен Антон Стефанов. "Все още осушаваме терена. Направили сме дигите, има още малко да се довърши дигата около аварията и започваме с помпи да осушаваме. След това ще се направят..

публикувано на 28.03.24 в 17:38
Юлиана Николова

Юлиана Николова: Надявам се предсрочните избори да не задушат европейските цели на България

Очаквам Шенген да бъде приоритет и за следващото правителство . Това каза пред БНР Юлиана Николова, директор на портал "Европа". "Много малко от политическите сили, които ще се явят на избори, открито заявяват, че присъединяването към Шенген е грешка. Не чувам такива заявления. Това временно отлагане на сухопътния Шенген трябва да бъде преодоляно..

публикувано на 28.03.24 в 17:17
Лидия Енчева

10 000 лв. отпуска община Силистра на младата тенисистка Лидия Енчева

10 000 лева ще отпусне община Силистра на млада тенисистка от града – Лидия Енчева, за постигнати високи резултати на национално и международно ниво. Решението е взето на заседание на местния парламент днес.  Седемнайсетгодишната Енчева е републикански шампион по тенис на закрито и вицешампион по тенис на открито за миналата година. Печелила..

публикувано на 28.03.24 в 17:15