Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести срещу вноса на украинско зърно в България

Недоволството на земеделците е продиктувано от безконтролния внос на зърно от Украйна и изискванията на Европейския съюз по т. нар. "Зелена сделка"

| обновено на 14.09.22 в 16:49
4
На протеста във Враца.
Снимка: Ива Антонова, БНР


Националната асоциация на зърнопроизводителите и Националният съюз на земеделските  кооперации в България днес излязоха на протест в редица градове на страната. Тяхното недоволство е продиктувано от безконтролния внос на зърно и маслодайни растения от Украйна, който заради по-ниската себестойност на продукцията подбива европейските пазари.


Земеделците са обезпокоени и от неизвестността какво е качеството на внасяната стока от Украйна. Зърнопроизводителите се обявиха и срещу т. нар. европейска "Зелена сделка", която допълнително ще затрудни земеделието и ще оскъпи производството.

Земеделците от Добруджа излязоха на протеста днес и с ясната заявка, че те не биха допуснали в този регион на България да се добива природен газ.

С декларация по повод протестите излязоха ръководствата на Националния съюз на земеделските кооперации и Националната асоциация на зърнопроизводителите. Според декларацията вносът на украинско зърно трябва да бъде забранен, защото заплашва българските производители с фалити, и защото в Украйна биват използвани забранени в ЕС препарати за растителна защита.

Организациите настояват европейските "солидарни коридори" за износ на украинското зърно да преминават транзит през България и да достигат до държавите-членки на ЕС, които са нетни зърнени вносители, както и до трети държави, застрашени от продоволствена криза. 

Снимка: Мая Щърбанова

Близо сто трактора преминаха днес по булевардите на Добрич в знак на протест срещу вноса на зърно от Украйна.

Заявка за организирано недоволство на бранша се даде още преди месеци, когато земеделците поискаха от държавата да извършва контрол над внесената стока от Украйна, но нито тогавашното, нито сегашното правителство го направиха.

Те дадоха и пример с Румъния и Полша, които не позволяват зърното от Украйна да остане в страните им, а преминава транзитно. За разлика от тях обаче, според земеделците, тонове зърно остава в пределите на България.

По думите на Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, от днес започва битката за оцеляването на земеделския бранш. Жекова подчерта, че битката на местните земеделци е и още една - срещу добива на природен газ в региона.

Думите ѝ бяха подкрепени и от участниците в протеста в Добрич. 

"Европейският земеделец иска да оцелее, вносът, който влиза от Украйна, не е контролиран…Не сме против украинския народ и Украйна, но по този начин ние убиваме собствените си производства. Собствените си земеделски производители…Зърното ни седи по складовете, банките започват да си искат кредитите, а ние не можем да продаваме. Слънчогледът от миналата година, който го продавахме на 1,8 лв., в момента цената е левче, която ни предлагат…Нищо не се реализирали, складовете са пълни, нямаме място за продукцията. На пшеницата се правиха проби и е с 14% зарази, което е недопустимо", заявиха недоволни земеделци.

Протестът в Добрич/Мая Щърбанова

Днес протестни шествия има и в други градове на България, а от утре започва протест на земеделци и в още 12 страни от ЕС.

Колона от 30 трактора и около 20 автомобила  в подкрепа на националния протест на зърнопроизводителите премина днес през Сливен и блокира централния площад "Хаджи Димитър" по обяд. Около 50 души, заети в бранша, протестираха на площада.

Георги Радев, организатор на протеста и председател на местното сдружение на земеделските производители, обяви, че ако не бъдат чути, следващият им протест ще бъде в столицата.

На въпрос какво ще се случи с българското зърно, ако ситуацията се запази, Кольо Колев, един от големите производители в района, бе категоричен: "Българското зърно ще изгние и няма да има на кой да го продадем".

Над 60 зърнопроизводители със селскостопански машини и техника проведоха протестни шествия в Бургаска област. Протестите започнаха от Карнобат, след това шествия имаше в Бургас и Айтос. Движението на колите в пътните отсечки, по които се движиха тежките машини, беше за кратко затруднено, но до блокади не се стигна.

Да се забрани вносът на зърнени и маслодайни култури от Украйна поискаха протестиращите. Теодор Иванов и Красимир Пенчев - зърнопроизводители от Карнобат, заявиха:

"Сега протестираме против вноса на украинското зърно. Искаме украинското зърно да бъде разделено от българското, защото имаме съмнение, че качеството е съвсем друго. Независимо, че се внася украинско зърно, евтино и евтин слънчоглед, цените на хляба и на олиото няма да падат... Чашата, тя се пълни, пълни, пълни, и идва един момент, в който прелива. Вносът в момента на украинското зърно да се спре, защото вносът подбива нашите цени".

Най-голям проблем създава вносът на слънчоглед, заяви председателят на Областния съюз на зърнопроизводителите Николай Киров:

"В момента по данни на Митницата са внесени между 750 и 800 хиляди тона слънчоглед в България. Пшеницата е много по-малко, тя не оказва влияние. България произвежда някъде 1,5 милиона тона слънчоглед и в момента базите са пълни със стока и не се изкупува българската продукция".

Земеделски производители от област Враца с 50 трактора и друга селскостопанска техника участваха в националния протест на зърнопроизводителите. За около четвърт час те затрудниха движението на възлово кръгово кръстовище на обходния път на Враца, част от международния път Е-79.

В района се образуваха колони от автомобили и тежкотоварни камиони, които изчакаха солидарно превозните средства на протестиращите да премине през кръстовището.

Протестните действия във Враца/Ива Антонова

В Силистра/Незабравка Кирова

В подкрепа на своите колеги се включиха земеделци и от Силистра. С около 30 селскостопански машини те направиха протестно шествие през двата гранични пункта с Румъния.

Протестираме не само срещу вноса на украинско зърно, но и срещу липсата на фитосанитарен контрол на границата, заяви Боян Димов, председател на Областния съюз на земеделските кооперации.

Протестиращите настояват държавата да се намеси, както и да бъдат отпуснати средства от кризисния резерв в селскостопанския сектор на Европейския съюз за намаляване на щетите им.

Над 20 трактори с български знамена обиколиха улиците на Монтана. Крайната точка на шествието са селата Долно и Горна Вереница. Протестът ни е срещу вноса на зърно от Украйна, каза Веселка Василева, председател на Монтанския съюз на зърнопроизводителите:

"Имаме достатъчно зърно за нашия пазар, също и за експорт, в същото време нашите хора няма къде да го продадат. Застоява, цената пада, защото на украинското зърно цената е съвсем различна, те го третират със съвсем различни препарати от нашите, които са съобразени с ЕС".

В шествието се включиха земеделци отглеждащи от 600 декара до 15 000 декара.

"Да се надявам, че ще се получи някаква гласност и ще имаме подкрепа", коментира Слави Василев, зърнопроизводител от село Липен.

Около 30 земеделски производители от русенския регион се включиха в протестно шествие, но не се стигна до блокада на пътища. Те аргументираха недоволството си така:

"Вносът на украинско зърно върви. Ето тук, в тая посока, има една зърнобаза. Закупена е преди месец и половина-два. Вчера са разтоварени 17 тира с украински слънчоглед".

"Българското земеделие отива в трапа. Така, както направиха с животновъдството, така, както направиха със зеленчукарите".

На репликата на кореспондента на БНР: "Аз като потребител нямам против да плащам по-евтино олио", зърнопроизводител от Русе отговори: "Така е, но за сметка на това държавата губи".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипърските турци излизат на масов протест срещу корупцията

Кипърските турци излизат днес в северната част на Никозия на масов протест срещу "корупцията, бедността и безизходицата", с искания за "чисто общество". Негови инициатори са 32 опозиционни политически партии, синдикати, асоциации и други неправителствени организации. Протестът е предизвикан от тежката икономическа и социална криза, която преживявят..

публикувано на 26.04.24 в 05:26
Хамза Юсаф

Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф може да се раздели с поста си

Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф може да бъде принуден да напусне поста си, след като Зелените, които бяха коалиционен партньор на неговата Шотландска национална партия обявиха, че ще подкрепят вот на недоверие срещу него в парламента в Единбург.  Хамза Юсаф смая съюзници и опоненти в четвъртък сутринта, като обяви, че внезапно прекратява..

публикувано на 26.04.24 в 03:57

Големи компании в Кипър ще получат субсидии за енергийна модернизация

17 млн. евро субсидии предоставя правителството на Кипър на големи компании за тяхната енергийна модернизация и укрепване на конкурентоспособността им. Подаването на заявления по новата бизнес програма започва днес.  Безвъзмездните средства по новия финансов план се предоставят за инвестиционни разходи в енергоспестяващи технологии и мерки за сгради,..

публикувано на 26.04.24 в 03:42

Увеличиха финансовата помощ за инвитро процедури и за новородени деца в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана.  Това решиха общинските съветници на редовното си заседание днес. Увеличението е със 100 лева. Променените са вписани в Наредбата за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено дете в община Монтана. Промените касаят вече и..

публикувано на 25.04.24 в 22:58
Снимката е илюстративна

Гръцките хотелиери са недоволни от високите данъци

На годишна среща на гръцките хотелиери председателят на техния съюз Янис Хадзи изрази недоволство, че този сектор се натоварва с високи данъци. Вместо да се намалят задълженията към туристическия сектор, както беше обещало правителството, се въведе нова такса за всяка нощувка, казаха хотелиерите. "Наказват ни с данъци, защото сме..

публикувано на 25.04.24 в 22:55
Изглед към Атина, 5 януари 2024 г.

Сапьори са обезвредили 314 бомби под старото летище в Атина

На мястото на старото летище на Атина се изгражда внушителен комплекс. Заедно с казино, ресторанти и хотели се стоят също вили и апартаменти в 45-етажна кула. Летището се нарича "Елиникон" и е с площ три пъти по-голяма от Монако. Цените на жилищата са сравними с тези в Ню Йорк и Женева, коментират брокерите. Голяма част от вилите с..

публикувано на 25.04.24 в 22:47
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски е благодарил на САЩ за одобрената военна помощ

В телефонни разговори с председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън, и с лидера на мнозинството в Сената - демократа Чък Шумър, украинският президент Володимир Зеленски е благодарил на Съединените щати за одобрената военна помощ в размер на 61 милиарда долара. Това съобщи агенция Ройтерс. Зеленски написа в..

публикувано на 25.04.24 в 22:37