Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Еюбова: При автоагресия не стигматизирайте тийнейджъра!

Снимка: Личен архив

При младежите, при тийнейджърите е характерна както революцията и бунтарството, така и чувствителността. Всичко това лесно може да доведе до автоагресия и самонараняване.

Това изтъкна пред Радио София психологът Севджихан Еюбова, преподавател в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”.

Тя е автор на скоро издадената монография "Автоагресия в юношеството – насоки към педагогическите специалисти". Учебното пособие представя съвременните теоретични разбирания за автоагресия, за честота, форми и функции на автоагресивните поведения при юношите. Отделено е място на възможностите за идентифициране на тези случаи и изграждане на капацитет за подкрепа на ниво училище.

У нас проблемът не толкова ескалира, колкото се неглижира. Много малко се правят проучвания сред младежи извън клиниките, в общата популация, отбеляза Еюбова. Често тази агресия остава скрита, не е като при сбиванията или други прояви, за които обществото научава и реагира.

Психологът акцентира, че родители и близки трябва да следят за първи поведенчески маркери - промяна в навиците от всекидневието на тийнейджъра, включително и в облеклото.

Самонараняванията са форма на емоционална регулация.
Тя може да се изрази в порезни рани, жестоки диети или свръхинтензивни фитнес тренировки, рискови поведения.

Сред неправилните родителски реакции е стигматизирането на юношата. Нужно е да се изясни причината за съответното поведение (за това трябва доверие).
Ако е наложително – да се потърси и специализирана помощ, без да се изчаква и отлага продължително време.

Чуйте разговора на Лили Големинова.

Насоки по темата могат да се изтеглят безплатно от сайта на доц. Еюбова.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна