Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как инфлуенсърите мотивират младите хора у нас да гласуват на предстоящия вот

Снимка: БГНЕС

Последната седмица преди изборите в Благоевград започна с разгорещена дискусия относно необходимостта да упражниш правото си на глас. В нея участваха студенти от Американския университет и дванадесетокласници.

Андреа Малинова е студентка в трети курс по „Политология и бизнес администрация“. Тя все още помни първия път, в който е гласувала. „Чувствах се развълнувана. Следях резултатите. В момента младите хора не са толкова мотивирани да гласуват, защото не знаят колко е важен техния глас“, обясни тя пред БНР.

Михаил Мишев също се обучава в Американския университет. Той свързва мотивацията с желанието за промяна.

„За повечето млади хора обаче политиката е нещо далечно. Не знаят какво се случва в нея, но усещат някакъв привкус на горчивина, който долавят в разговорите си с родители или познати. Младежта като цяло не се интересува от политика“, отчете той в предаването „Хоризонт до обед“.

Младите хора се информират за случващото се на политическата сцена от социалните мрежи, обясни още Михаил Мишев. „Хората на възраст от 18 до около 27 четат във Фейсбук, а по-младите следят Инстаграм, където по- малко присъстват политическите партии. Инфлуенсърите имат роля да мобилизират младите хора и да им кажат, че гласуването има огромно значение. Доста от тях го правят. Флора, Чефо, Жечев и други организират кампании, в които обясняват защо трябва да се отиде до урните. Мисля, че имат огромно значение в предизборната кампания. Те могат да променят мнението на много млади хора“.

За Андреа е важно да знае за кого гласува. Михаил пък смята, че във всяка една партия има хора, които са честни и са професионалисти. „Повечето хора насочват вниманието си само към лидерските позиции и не се интересуват от следващите хора в листите“, обясни той.

Цялото интервю на Ирина Недева с Андреа Малинова и Михаил Мишев може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна