Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алфа Рисърч: 6 сигурни партии в 48-я парламент и 2 под въпрос

Денят, който поставя финал на предизборната кампания, формулира горещите теми на времето около изборните нагласи, състоянието на обществената среда и прогнозите за съдбата на политическите партии, предопределена от мъдростта и емоциите на избирателите. Последните анализи на Социологическа агенция „Алфа Рисърч“ коментираме с Геновева Петрова.

Проучването е осъществено от 27 до 29 септември. Финансирано е със средства на Социологическа агенция "Алфа Рисърч". Извадката е от 1025 пълнолетни граждани от цялата страна.

"Нагласите на избирателите продължават да са толкова неопределени и разколебани, както и в началото на кампанията. Очакванията са за ниска избирателна активност - около 2,5 млн или по-малко избиратели се очаква да отидат до урните". Това подчерта Петрова.

В готовността за участие в изборите се откроява фактът, че една четвърт от българските граждани, заявили готовността си да гласуват, все още не са решили кого да подкрепят. Ниската готовност за участие и колебанията могат да доведат до съществени размествания в подкрепата на партиите.

Потвърждава се забелязваната тенденция от началото на кампанията ГЕРБ да са във водеща позиция, за която ще гласуват около 25,2% от  решилите да гласуват граждани. 

Следват ПП с 16,5%, като от регистрираната в началото  на кампанията готовност за подкрепа се наблюдава лек отлив. Партията се характеризира с подкрепа в  широка периферия от колебаещи се привърженици и в зависимост от степента на мобилизацията им в деня на изборите,  ще се определи финалния резултат на ПП.

Следват три партии - ДПС, Възраждане и БСП, които следвайки различна логика на подкрепа, делят третото място. Сред тях е ДПС  - 13,1%, които обичайно мобилизират привържениците си в края на кампанията. Резултатът на ДПС е силно зависим от гласуването в чужбина. 

Възраждане с подкрепа от 11%, е една от партиите, които регистрират увеличаване на броя привърженици, и регистрира русофилския вот. В последните дни обаче обявената мобилизация в Русия започва да оказва влияние на подкрепата за тази партия, която може да бъде стопирана от част от избирателите.

БСП  отчита 10,2% подкрепа от заявилите, че ще отидат до урните. Тя също разполага с широк диапазон от привърженици и зависи доколко ще успее да ги убеди да излязат в деня на вота, преодолявайки и притесненията от машинното гласуване. 

Освен сигурни партии, място в 48 Парламент ще намери и ДБ с подкрепа от 8,4%. Тази партия в хода на кампанията регистрира подобряване на електоралните позиции. Заедно с ПП, това са двете партии, които много интензивно обменят избирателите си и финалните им позиции ще зависят от този процес. 

"Извън тези сигурни шест формации има и още две, които вероятно ще намерят място в 48-я Парламент и те са на прага на входната бариера - "Български възход" с 4,4 и ИТН с подкрепа от 4%. Техните потенциални избиратели са по-слабо мотивирани да гласуват в неделя и в зависимост от финалното им решение,  ще стане ясно дали ще имаме 6,7 или 8-партиен Парламент".

Интервюто - от звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

До днес се подават заявки за подвижна СИК

До днес избирателите с трайни увреждания могат да подадат заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия. Това се отнася за избиратели, които не са подали заявление до 18 март.  Те могат да заявят гласуване в подвижна урна, при условие че в населеното място, където ще гласуват, е назначена подвижна СИК. 

обновено на 27.03.23 в 08:47

2% е разликата между ГЕРБ и ПП в Пловдив в навечерието на вота

Между 40 и 42% избирателна активност в Пловдив-град прогнозира социологическата агенция "Неохрон" в оповестено днес проучване на нагласите на пловдивчани. Интервюирани са 655 пълнолетни граждани между 26 и 29 септември чрез телефонни интервюта с полустандартизиран въпросник. Извадката е представителна за пълнолетното население на града, като..

публикувано на 30.09.22 в 15:58

Галъп: ГЕРБ - СДС с 9,2% пред Продължаваме промяната

Ниска степен на предвидимост по отношение на изборите в неделя показва моментната снимка – няколко дни преди вота. Известно е, че в следващите дни тепърва ще решат стотици хиляди гласоподаватели.  Очаква се в изборите да участват около и под 2.6 милиона души (около 39% от официалния списък, като почти пренебрежима част от тях се очаква да..

публикувано на 30.09.22 в 11:06

Тренд: Възраждане може да стане трета политическа сила

Между шест и осем партии биха влезли в 48-ото Народно събрание, ако изборите са днес. Това показва национално представително проучване за електоралните нагласи, проведено от агенция „Тренд“.  Изследването, по поръчка на в-к „24 часа“, е реализирано в периода между 21 и 27 септември 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице” с таблет..

публикувано на 30.09.22 в 11:02

1300 полицаи охраняват изборите в Пловдив и областта

Общо 1300 служители на МВР ще се грижат за охраната и реда в Пловдивска област по време на изборите на 2 октомври. В 13-те районни управления са създадени оперативни групи за своевременна проверка на информация за противообществени прояви и престъпления, постъпила на тел. 112 или в дежурната част на съответната структура.  Още от 13 септември..

публикувано на 29.09.22 в 12:58