Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Иван Цанков: Българската общност в Аржентина е лишена от право на участие в тези избори

Снимка: личен архив

Иван Цанков живее със семейството си в Аржентина от 22 години, но въпреки това твърди: "Разстоянията и животът на друго място не ни е превърнал в чужденци за България". Надява се депутатите в новия 48-ми парламент, за който ще гласуваме на 2 октомври, да успеят да загърбят различията и крамолите помежду си и да излъчат стабилно работещо правителство, което да се справи с предизвикателствата пред страната ни.

Иван Цанков е добре познат сред българската общност в южноамериканската страна като секретар на гражданската асоциация "Българите в Аржентина". Двамата със съпругата му Аксиния поддържат уебсайта "Los bulgaros - Българите в Аржентина“, интернет телевизия със същото име и интернет радио "Моята България", чрез които разказват за страната ни на испански език. Тук трябва да кажем, че в Аржентина има голяма българска диаспора, но точният брой на сънародниците ни там не е известен. Предполага се, че са между 50 000 и 150 000 души. Това са българи от първо до четвърто поколение и въпреки че доста от тях трудно разбират или изобщо не разбират български език, с интерес следят случващото се у нас.

Пред Радио България Иван Цанков споделя, че на всички избори досега семейството му е ходило до урните:

“За нас е важно да дадем вота си, защото ние не сме престанали да се чувстваме българи, въпреки че сме на друг континент от толкова много време. Активно участваме в живота в България като разпространяваме българската култура тук, на този континент. Освен това следим много повече българската политика, отколкото аржентинската.“

За съжаление обаче на тези избори българската общност в Аржентина е лишена от възможността да даде своя вот, разказва събеседникът ни:

“Броят на избирателите от последните избори до сега не се е променил. Но в България това е представено от посолството като липса на интерес за гласуване. Причината е следната: при трите предишни избора посолството се опита в разрез с изборния кодекс да постави в секционната изборна комисия хора, които не са подходящи, които не знаят български език. Това е изрично забранено в чл. 95 от Изборния кодекс, където е казано, че хората в изборната комисия трябва да владеят български език, т.е. не да го поназнайват.“

Иван Цанков обяснява, че самият той е бил многократно в състава на секционни изборни комисии и от опит знае, че често възникват затруднения в тълкуването на едни или други документи и има нужда от разяснения. "Представете си един човек, който не знае български, как ще се справи с тези документи. Когато хората не владеят езика, те ще са по-податливи на влияние. Естествено, че от посолството ще им помагат, ще им посочват с пръст кое квадратче да задраскат или какво да пишат в изборните документи. Това навежда на мисълта, че може да има манипулации", подчертава Цанков. Българската общност протестира срещу назначаването в комисиите на хора, не владеещи българския, като през ноември 2021 г. стига до Върховния административен съд. "Той насрочи дело седмица преди изборите. То не се състоя, защото в деня преди датата на съдебното заседание ЦИК промени състава на комисията според закона, т.е. махна хора, които не знаят български. И сега на тези избори посолството, така да се каже, си отмъщава“, твърди Цанков. По думите му посолството не предоставя на българите в Аржентина никаква информация за тези избори:

Това посолство не направи нищо, когато беше обявено в България, че ще има избори. Виждал съм съобщения на посолства в други страни с информация, електронни адреси и т.н. Това посолство все едно го няма. На страницата му на сайта на МВнР дори не е упоменато, защо няма да има избори. Ние мислехме, че има някакво забавяне, защото често страната домакин забавя съгласието си за разкриване на секции. Чакахме до последно и трябваше да се обаждаме в посолството да питаме, дали ще има избори. На страницата на посолството ще видите всякаква информация точно сега в изборните дни. Например, как посланикът засаждал дръвчета с други дипломати или почиствал плажове в не знам си кой квартал. Но няма да видите нищо за това, което сега в момента в България вълнува всички, включително и нас тук, нищо че не сме в България.“

На въпрос доколко адекватни са посланията в тази предизборна кампания и напипват ли кандидат-народните избраници реалния пулс на обществото, Иван Цанков отговаря, че предизборните послания често се разминават със случващото се след изборите, затова ги приема с резерви. „Освен това в тези избори има липса на нови лица. Дори да има нови концепции, това са същите хора“, допълва той. Според него, основният проблем, който пречи на България да поеме напред с едно стабилно управление, е че:

“Властта продължава да бъде нещо много притегателно за хората. Очакванията на тези, които участват, за най-голямо съжаление са съвсем не да работят за България, да подобрят положението на българите и България да върви напред, а по-скоро нещо доста по-ограничено – как да оправят положението на партиите си или още по-лошо – личното.“

В условията на настоящата криза акцент в работата на новото правителство на България трябва да е икономическата сфера, за да се изкарат зимните месеци, след което страната ни да продължи напред, смята Иван Цанков от Аржентина.

Снимки: личен архив, Facebook/ Sociedad Cultural Búlgara "Ivan Vazov" de Berisso

По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.