Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С мисъл за България в далечна Аржентина

Снимка: личен архив

В Аржентина живеят и работят десетки хиляди българи. Точният им брой не е известен, но предположенията са за между 50 000 и 150 000 души. Голяма част от тях са в южноамериканската държава отдавна и дори трудно разбират български език. Затова пък с интерес следят случващото се в родината.

Един от ценните им източници на информация е и Радио България, уверява ни Иван Цанков, който заедно със съпругата си Аксиния е основател на Гражданската асоциация „Българите в Аржентина”. Двамата правят свое радио, подготвят и интернет телевизия.


Преобладаващата част от българите в Аржентина – казва Иван Цанков, са наследници на имигранти, които вече стигат и четвърто поколение. На практика, те са аржентинци, някои от тях – с български паспорти и единствено по фамилията им, която завършва на „-ов“, можеш да разбереш, че са българи. Заради далечното разстояние и скъпото пътуване, много малко от тях са били в България. Но пък се вълнуват от всичко българско.

Първите свидетелства за българи в Аржентина са от началото на миналия век, като по-големите общности се сформират след двете световни войни.

По онова време аржентинското правителство чрез легациите си в европейските страни прави една, своего рода, рекламна кампания – казва Иван Цанков. – Обещава на всеки нов заселник толкова земя, колкото може да обработва. За изгладнелия българин това се явява "манна небесна". Цели групи от България се устремяват към Аржентина – без пари, без да знаят езика. Пристигайки в Аржентина, те са насочвани към местата с недостиг на работна ръка. Най-голямата наша общност в Аржентина е в провинция Чако, където са големите плантации с памук. Другото място е Комодоро Ривадавия, където са залежите от нефт, а третата голяма група българи отива в Берисо, близо до Буенос Айрес, на работа в големите хладилни инсталации за месо. В столицата Буенос Айрес са се заселели по-малки групи от българи интелектуалци.

И до ден днешен най-голямата българска група в Аржентина е в Чако, следвана от общността ни в Комодоро Ривадавия и Берисо. С желанието да са в помощ на своите сънародници, Иван Цанков и съпругата му Аксиния започват да правят специализиран уеб сайт, а след това, вдъхновени от неговия успех, създават и онлайн радиото „Моята България“.

Изцяло на културни теми са емисиите ни. Няма новини и политика. Правим предавания, свързани с българските обичаи, с националния и официалните ни празници. Имаме и кампания, която търси и открива творци от български произход – художници, писатели, поети, музиканти. Чрез радиото ние ги  популяризираме. Инициативата се оказа много интересна и привлече немалко творци, включително от съседните испаноговорящи държави.

Направихме и онлайн курсове по български език, което е, всъщност, единствената алтернатива на желаещите да научат езика. Компактните общности са на хиляди километри от Буенос Айрес и да се направи присъствен курс е невъзможно. Имахме голям отклик. Обаждаха се хора от провинциите, от съседни страни, като Уругвай, където също има българи, желаещи да учат родния си език. Курсът е от сто урока, а всяка лекция продължава час. 

Предстои да стартира и първата българска телевизия в Латинска Америка. Новата медия ще се казва "Лос Булгарос ТВ", а в основата й стои отново Иван Цанков.

Един път в месеца ще правим предаване на културни теми, не предвиждаме политика или новини, а друг вид публицистични предавания. Ще надграждаме и кампанията, започната в радиото – разговори с именити българи или популярни аржентинци с български произход. Това е за начало, а после – ще видим.

Още от категорията

Осло, Норвегия

Норвегия приема свободно пристигащите със „зелен сертификат“

От 24 юни Норвегия премахва всички ограничения за влизане в страната за чуждестранни граждани с пълен цикъл на ваксинация срещу Covid-19 и за преболедували през последните 6 месеца. По информация на българското посолство в Осло имунизацията и..

публикувано на 24.06.21 в 12:10

Едва 11,11% от българите са имунизирани срещу Covid-19

93 са новите случаи на коронавирус в страната за изминалото денонощие. Това са 0,64 на сто от направените 14 382 теста, сочи Единният информационен портал. Най-много са новозаразените в София - 39. В 7 области - Кърджали, Монтана, Разград, Силистра,..

публикувано на 24.06.21 в 08:50
Снимка: Facebook /@universitybotanicgardens

Ботаническата градина в София отбелязва празника на билките с базар на лечебни растения

На 24 юни, Еньовден (рождението на Св. Йоан Кръстител), известен в България като празник на билките, ще бъде отбелязан и в Университетската ботаническа градина – София.    През целия ден ще има базар на лечебни и ароматни растения и подправки. Преди..

публикувано на 24.06.21 в 05:35