Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Тechniverse: Завръщане в бъдещето" в неделя в София

Снимка: techniverse.bg

Форумът Techniverse предлага футуристичен свят пълен с технологии, изкуство, автомобили и изкуствен интелект.

Невронни мрежи рисуват картини по зададен текст, снимаме триизмерно видео, работим по сензори на автомобили, програмираме на Arduino роботи, интегрираме IoT поток от данни с облачни услуги, обработваме снимки, потапяме се в тайните на дигиталните карти или работим с големи данни – това са само някои от дейностите, в които всеки може да участва в технологично-образователното събитие от нов вид - "Тechniverse: Завръщане в бъдещето".

На 2 октомври специалисти и любители се включват в свободно достъпни практически занимания с разнообразни технологии в 18 работилници и дискусии по най-иновативните области на 21 век. Всичко това се случва в Techniverse - първото по рода си у нас целодневно събитие за информационни и други технологии с изцяло практическа насоченост. Мястото на провеждане е "Маймунарника", в парк Борисова градина, София.


Techniverse започва в 10.30 ч. и продължава чак до полунощ. Очаква ни среща с технологии, наука, творчество и изкуства без билети. Достъпът е свободен, но за да си осигурите места на първите редове, се регистрирайте тук.

Форумът е насочен към техничари, учени, инженери, ентусиасти, ученици, и към всички с интерес към STEM (наука, технологии, инженерство и математика).

В Techniverse знанията се предават чрез пряк опит, а технологиите предизвикват възторг и вдъхновение.

Четири тематични потока!
Заниманията в четирите потока са едновременни.
Всеки поток е в своя шатра с екран и мониторни колони.
Всеки е поканен да вземе участие във всяка работилница.
Всеки е поканен да участва в дискусия или да допълни темата.

Първият акцент е Мобилност с демонстрации и работилници по теми като CANbus комуникация между централна конзола и инструментен панел, визуализиране на данни от тях, създаване на оптимален план за посещение на десетки адреси в пътна мрежа с помощта на облачни услуги и др. Важен фокус са темите, свързани със създаване на софтуер за придвижване и автомобили, както и за оптимално планиране на маршрути.

Другите три тематични потока са: Творчество, Устройства и Софтуер, а заниманията в тях се движат едновременно, в различни шатри.

Още теми, които заслужават внимание:
• въведение в програмирането за отворената процесорна архитектура RISC-V,
• как да станем видео инфлуенсъри с подръчни средства
• състезание по сглобяване на сървър.

В сферата на образованието ТЕХНОКРАТИ представят виждането си за ефективни методи за подобряване на учебния процес с помощта на технологиите.

Музиката също е важен акцент в събитието - работилниците се случват на музикален фон.

От 14 часа започва музикалната програма с участието на утвърдени имена от родната клубна сцена. Стиловете са техно дъб, псайхаделик дъб, рокстеди, реге и мелодичен дъбстеп.

В любопитни музикални работилници получаваме съвети за диджей умения; създаване на музика с tracker (като "едно време”) и ставаме свидетели на демонстрации по създаване на музика и звук по изцяло хардуерен път – с модуларни синтезатори.

Георги Пенков
Подробности за Techniverse научаваме от организатора му Георги Пенков, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" и специалист по софтуерна архитектура:

"Тechniverse е събитие, подготвено от знаещите и можещите в областта на информационните технологии. Експерти от различни иновативни среди се включват в общи занимания, в които пряко ни запознават с някои от най-футуристичните технологични нововъведения. Techniverse се роди от желанието ни повече хора в България да бъдат не само потребители, но и създатели на иновации. Днес влиянието на технологиите върху живота е огромно, създават се възможности за взаимодействие със заобикалящата среда, за изкуство и предприемачество. Въпреки това мнозина остават наблюдатели и консуматори, вместо да се възползват от огромния потенциал на новите екосистеми за разработка и развитие на интелектуалния потенциал. Правим достъпни някои от най-иновативните аспекти на дигиталните технологии, които вече определят бъдещето ни."


В програмата на Тechniverse не е предвидена лекционна част, а само преки занимания. Всички активности са на открито в Борисовата градина и се водят от доказани в своята област специалисти.

В случай на нестабилно време е предвидена зала. Следете за промени тук:

https://techniverse.bg/programa/

https://fb.me/e/2BnFDUVXp

https://www.linkedin.com/events/6975122469976190976/about/

Снимки: Ася Чанева, techniverse.bg

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна