Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От червения килим до избирателната урна

Снимка: www.istockphoto.com

Времето е доказало, че политиката не е само за политиците. Съществува дълга история на известни личности, стъпили на политическата сцена.

Именно такъв е примерът с Володимир Зеленски - президент на Украйна, който от комик на телевизионния екран се превърна в главен герой в конфликт, засягащ голяма част от света, и от който не можем да отвърнем поглед.
През пролетта на 2019 г. Зеленски - тогава известен като актьор и комик, безапелационно спечели президентските избори в Украйна и се изкачи на политическия връх след кампания, в която основния акцент беше борбата с корупцията. На 24 февруари тази година обаче Зеленски обяви военно положение и скъса дипломатическите отношения на Украйна с Русия. Украинците няма да се огънат пред агресора, беше категоричен той. Уменията по актьорско майсторство на Зеленски определено му помагат както в поддържане на имиджа му като лице на Украйна, така и в емоционалните му апели към света по време на войната.


В един от основните съюзници на Украйна - САЩ, има редица примери за популярни личности, понесли отговорността на политическата длъжност. Безспорно най-известният случай е този с бившия президент Доналд Тръм, които преди да стане 45-ият американски държавен глава, беше водещ на телевизионното предаване "Стажантът" за около десет години и не пропускаше възможност да парадира с богатството си. Имотният магнат се кандидатира за най-високия пост в Съединените щати през 2016-а и през януари 2017-а влезе в Белия дом с парадна стъпка и без никакъв политически, дипломатически или военен опит.

А друг известен американски президент - Роналд Рейгън, е бил холивудска звезда в продължение на повече от 20 години преди да стане държавен глава. Богата му кариера включва роли в над петдесет филма, телевизионни предавания и председателското място на актьорската гилдия. Рейгън е избран за губернатор на Калифорния през 1966 г., а през 1981-а влиза за първи път в Овалния кабинет. В американската политика Рейгън остава като „Великият комуникатор“ заради способността си да изразява идеи и емоции в почти интимен план, дори когато прави официални обръщения. А ораторските му умения достигат апогей с историческата реплика "Г-н Горбачов, разрушете тази стена!". Произнася я пред Бранденургската врата две години преди падането на Берлинската стена, но на практика катализира процеса по обединение на Германия.

През по-голямата част от кариерата си Арнолд Шварценегер е познат като екшън звезда и известен с впечатляващото си телосложение. През 2003-а обаче обществото научава и за политическите му амбиции. Тогава той побеждава бившия губернатор на Калифорния Грей Дейвис и е на поста до 2011-а. Кандидатира се като републиканец, с обещания да намали данъците, да отдели повече пари за образование и да инвестира в опазване на околната среда.  
Клинт Истууд, Снимка: ЕРА/БГНЕС
През 1986 г. Клинт Истууд се кандидатира за кмет на родния си град Кармел в Калифорния. Актьорът и режисьор печели над 72 процента от гласовете и управлява в продължение на две години. В началото на мандата си изтъква как амплоато, създадено от героите, които играе във филмите си, се пренася като виждания и очаквания на хората в реалния живот: "Основна грешна представа за мен е, че съм част от политическата десница. Това вероятно се дължи на ефекта от различни мой филми, които повлияват на представите на хората за мен, както и това, че съм индивидуалист. Смятам се за умерен политически, много либерален в някои отношения, консервативен в други, зависи от темата."
Дуейн Джонсън
Американският актьор и бивш кечист Дуейн Джонсън, известен с прякора си Скалата също е загатвал за желанието си да се кандидатира за президент на САЩ: "Имам за цел да обединя страната и ако хората искат това - тогава бих го направил. Моята страст е единството на страната, защото обединената държава е силна държава и искам нашата страна да е такава", заяви преди две години Дуейн Джонсън-Скалата в интервю за "Пийпъл".
Кание Уест
Президентски амбиции има и рапърът Кание Уест. "Когато се кандидатирам за президент през 2024 г. определено ще...На какво се смеете? (пауза за смях) Когато се кандидатирам за президент през 2024 г. благодарение на новата ми компания ще сме създали толкова много работни места, че въобще няма да има нужда да се състезавам". Той направи първи опит през 2020-а, но беше регистриран като кандидат само в 12 щата, което математически не му даваше шанс да събере необходимите 270 делегати за мнозинство в Електоралната колегия. На първата си поява на изборната сцена той успя да си осигури подкрепата на почти 64 хиляди гласоподаватели.

Актрисата от популярния сериал "Сексът и градът" Синтия Никсън също не успя да събере достатъчно подкрепа, за да стане губернатор на Ню Йорк през 2018 г. Тя загуби от Андрю Куомо, въпреки че в рекламата на кампанията си посочи благородни политически амбиции: "Нашите лидери ни разочароват. Ние сме най-неравноправният щат в цялата страна с невероятно богатство и крайна бедност. Половината от децата живеят под линията на бедност. Ако искаме да стигнем до сърцевината на проблема с неравенството то тогава трябва да обърнем системата с главата надолу. Време е да бъдем смели и да помним откъде сме. Време е да ни видят, време е за битка."
Марян Шарец
И в Европа има примери за известни личности, наметнали политическата мантия. Такъв е бившият министър-председател и настоящ министър на отбраната на Словения Марян Шарец, който преди да стане полик, е бил комик. Той има диплома по актьорско майсторство и е бил комик за сатирично шоу, като е станал известен с имитациите си на няколко известни словенски политически фигури. Политическият му път започва като кмет на град в северната част на страната, след което основава своя партия.
Бепе Грило
Комик е и Бепе Грило, които е сред създателите на италианската партия "5 звезди", която беше част от управляващата коалиция в предишното правителство.
Джина Лолобриджида
На предсрочния вот в Италия, който се проведе седмица преди изборите у нас, в листа, включваща комунистите, пък се кандидатира 95-годишната легендарна актриса Джина Лолобриджида. Някогашната "най-красива жена на света" обаче получи малко над 1% от гласовете в избирателния си район. През 1999 г. Лолобриджида се кандидатира за евродепутат, но не успява да събере необходимите гласове. Нейната филмова кариера достига връх през 50-те години на 20 век. Сред най-известните кино продукции, в които участва, са "Победи дявола" и "Парижката Света Богородица".
А покойният бивш президент на Полша Лех Качински и брат му - Ярослав, който в момента е вицепремиер и лидер на партията "Право и справедливост" имат съвместно участие в детския филм от 1962 г. "Двамата, които откраднаха луната".
И певци са достигали високи нива в политиката, като ще дам два примера с далечни страни. С успешна кариера на певец в продължение на повече от десетилетие може да се похвали Мишел Мартели преди да стане президент на Хаити през 2011 г. Сценичното му име преди да стане държавен глава е Sweet Micky - или от английски - сладкият Мики. Мишел Мартели е президент на Хаити в продължение на пет години.

А бившият депутат в парламента на Уганда Киагулани Сентаму е по-известен със сценичното си име Боби Уайн. Той започва кариерата си на поп певец преди 20 години. Изучавал е музика, танци и актьорско майсторство в местен университет и печели награди за музиката си, повлияна от регето.

Анджелина Джоли на среща с рохинги в Бангладеш.
Не е задължително обаче известните личности да се обвържат официално с политиката, за да изразят ясно своите виждания в тази посока и да се ангажират с политически каузи. Най-известният такъв пример е Анджелина Джоли, която е специален пратеник на Върховния комисар на ООН за бежанците и тази година посети Украйна, където се срещна с деца, засегнати от конфликта, и с местните организации, които работят за защитата им. Тя посети и Йемен, където вече над седем години се води война, взела много жертви и оставила милиони хора без дом. „Ситуацията тук е една от най-големите хуманитарни кризи в света с един загинал или ранен на всеки час през 2022 г. Това е една икономика, унищожена от войната. 20 милиона души в Йемен се нуждаят от хуманитарна помощ, за да оцелеят.“, написа в Инстаграм профила си известната американска актриса. Тази година, освен това, тя се обяви в подкрепа на подновяването на действието на изтекъл преди доста време американски закон за защита от домашно насилие. Тя изрази позицията със сълзи в очите в реч, която произнесе пред Конгреса на САЩ. С треперещ глас Джоли говори за жените и децата, "за които това законодателство идва прекалено късно": "Причината на толкова много хора да им е трудно да се освободят от ситуации с малтретиране е защото се чувстват сякаш не струват нищо. И когато има тишина от Конгреса, който е твърде зает, за да поднови законодателството срещу насилието над жени вече десетилетия, това чувство за безсилие се засилва. Мислиш си, че насилникът е прав. Именно затова приемането на този закон е едно от най-важните неща, които американските сенатори ще направят тази година". Часове по-късно двупартийна комисия от американски сенатори обяви, че е постигнато споразумение за подновяване на действието на разпоредбата.
Матю Макконъхи
През лятото носителят на "Оскар" Матю Макконъхи отправи от Белия дом емоционален призив за отговорност при употребата на оръжия. Макконъхи е роден в Увалде, Тексас, където при масова стрелба в училище загинаха 19 деца и двама учители: "Вижте, колкото и да е разделена страна ни, отговорността при употребата на оръжия е въпрос, по който повечето постигаме съгласие. Наистина е така. Това трябва да е надпартийна тема."

Световноизвестният американски актьор Том Ханкс пък водеше предаването, посветено на встъпването в длъжност на президента Джо Байдън в началото на миналата година.

Леонардо ди Каприо пък активно подкрепя каузи, касаещи опазването на околната среда и агитира високопоставените политици, дори президента Джо Байдън, да работят по проблемите на околната среда. Той дори участва на миналогодишната Конференция на ООН за климатичните изменения, която се проведе в Глазгоу.
Снимки: архив

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна