Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правовата държава е основна тема за българите в Румъния

Снимка: freepik

Избирателният ден в Букурещ приключи с нараснала избирателна активност спрямо регистрираната на предишни избори. Вотът там се различава от този в България, не липсваха и казуси, които показват особеностите на гласуването на тези избори, обобщава пратеникът на Радио България в Букурещ Владимир Митев.

"Гласуваха 235 души, т.е. повече от обичайните 200, които упражняват конституционното си право тук. Първа сила е "Продължаваме промяната“ с 88 гласа, втори са "Демократична България" с 48 гласа, ГЕРБ-СДС вземат 30, "Възраждане" – 24, "БСП за България" 9, "Български възход" – 7, ИТН 4, ДПС 1. Десетима българи са заявили, че не подкрепят никоя политическа сила, има 5 невалидни бюлетини, а останалите са в подкрепа на по-малки партии. През целия ден правих анкета с различни избиратели и наистина, настроенията, които използват реториката на двете партии (ПП и ДБ) за съдебна реформа, правова държава, повече Европа и правила, бяха споделени от всички, с които разговарях."

Сънародниците в северната ни съседка имат усещането, че Румъния се движи в позитивна посока, към повече законност, повече права и възможности за професионалистите, за бизнеса. Затова им се иска да видят такива промени, които овластяват средната класа и в България.

"Румъния очевидно е спечелила по някакъв начин подкрепата на българите, които живеят там. Някои са там отскоро, други правят кариера от по-дълго време, но имаше хора, които пропътуваха голямо разстояние, за да могат да гласуват. Някои дойдоха от 450 км до Букурещ заради вярата си, че гласът им има значение, и че подкрепата, която те могат да дадат на една или друга сила в България има значение. Мотивира ги желанието да видят в България позитивна промяна. Хората споделиха, че независимо че живеят в Румъния, имат роднини в България, пука им в страната да настъпят промени, които да позволят в някакъв момент те или децата им да се върнат. И това обяснява тежестта в предпочитанията към партиите, чиито послания са насочени към средната класа. Това е една картина, която доста се различава от тази в България. Немалко от хората, с които разговарях, споделиха известна болка от това, че в България постоянно се усеща напрежение. Бяха доволни, че Румъния като че ли има по-ясна ориентация в евроатлантическа посока, а правовата държава беше тема за болшинството от хората, които анкетирах."

Чуйте две мнения на българи, които сравнително отскоро живеят в северната ни съседка, но вече имат впечатления за разликите в развитието на двете държави:

Репортерът ни в Букурещ Владимир Митев стана свидетел и на казуси, които свидетелстват за това, че за българите е по-лесно да гласуват в чужбина, отколкото в населено място в страната, различно от местожителството им. За какво става дума, чуйте в репортажа:

Репортаж и анкета: Владимир Митев

По публикацията работи: Марта Рос

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени