Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Димитър Димитров: Вече по-лесно ще бъдат избирани депутатите в трите софийски района и може би във Варна

Димитър Димитров
Снимка: БГНЕС

Броят депутати, спечелени от една или друга партия или коалиция на избори, е производен от общия брой гласове, подадени за тези формации. След новото преброяване по-лесно ще бъдат избирани депутатите в трите софийски района и може би във Варна, защото това са районите, които ще тежат повече в разпределението и имат доста по-голямо население, отколкото са имали през 2011 г.

Това обясни пред БНР доц. Димитър Димитров, политолог и специалист по изборни системи.

По стандартно пропорционално разпределение размерът на избирателния район се определя съобразно данните на НСИ, уточни Димитров.

Темата се повдига от кандидатите, тъй като някои от тях считат, че ще бъдат облагодетелствани, ако повече депутати влизат от трите софийски избирателни района, посочи доц. Димитров в предаването "Хоризонт до обед".

"Едно съобразяване с числата, които са обявени от последното преброяване, просто би разместило мандатите. Ще има малко повече четиримандатни района, може би три-четири повече, сега са седем, и ще намалеят част от определените числа за другите райони, за да може да бъдат добавени към трите софийски района, пет общо, пет мандата, както и един към Варна."

Силистра е сред областите, които вероятно ще излъчват по-малко депутати след последното преброяване Снимка: Незабравка Кирова

"Влизането от софийска листа ще бъде малко по-лесно за тези партии, които имат солиден корпус от гласоподаватели в столицата. Ще могат да класират един или двама депутати повече от София, но те ще загубят точно толкова в останалата част от страната, все едно в кой район", коментира политологът, който има професионален опит и от работата си в Централната избирателна комисия.

Проблемът с район "Чужбина" е, че не знаем колко точно са гласоподавателите извън страната, отбеляза Димитър Димитров. По думите му за обособяването на този район е необходима "доста солидна техническа работа".

"Няма да има размествания в броя на мандатите общо, в Народното събрание. Просто част от тези депутати биха влезли от район "Чужбина". Може би ще мотивира малко повече общностите в чужбина. Това е евентуалният ефект, който не знаем как би се проявил."

Димитров е привърженик на смесеното гласуване - и с хартия, и с машини, защото смята, че сегашният модел лишава част от избирателите от възможността да упражнят вота си.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени