Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националната художествена галерия представя "Колите, с които нахлухме в капитализма"

Изложбата "Колите, с които нахлухме в капитализма" се открива днес в Националната художествена галерия в столицата. Борис Мисирков и Георги Богданов изследват феномена на соц автомобилите в Европа и техните притежатели в наши дни.

Стефан Иванов участва в изложбата като модел със стария си автомобил от онова време. „Вълнувам се от историята на автомобилостроенето и от всички автомобилни марки, но особено внимание отделям на тези с марката „Шкода“, разказа той пред БНР.

Стефан претърпява инцидент с мотоциклет. Има много травми и се нуждае от дълго време, за да се възстанови. Започва да рисува, за да повлияе на фината си моторика. Вдъхновява се от разказите на баща си и първата семейна Шкода 100S.

Борис Мисирков е сред авторите на изложбата и на 94 – минутния документален филм, разказващ историята на автомобилостроенето в социалистическите страни, който посетителите ще могат да гледат.

„Колите за нас са просто повод да разсъждаваме върху това, което ни е останало от социализма и това, което има смисъл да пазим или не от него. Колите бяха прекрасен повод да се срещнем с хора и да разкажем истории“, сподели той в предаването „Преди всички“.

Получи се един голям визуален спектакъл, включващ фотографии, звук и холограма, обясни той. „Основната част от него са тези 15 истории на хора като Стефан, които са силно свързани със соц автомобилите. Имаме колекционери, които притежават десетки автомобили, както и млади хора, които искат да имат един такъв автомобил, с който да се отличават от останалите“.

Изложбата има 5 тематични коридора. Авторите издирват и правилници за кормуване.

В днешно време повечето коли вече са сиви, няма го онова разнообразие от ярки цветове в миналото, напомня Мисирков. „Изложбата предлага много посоки и теми за размисъл“, убеден е той.

Цялото интервю на Диана Дончева с Борис Мисирков и Стефан Иванов може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени