Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдии от цял свят обсъдиха в Израел дигитализацията и свободата на словото

Снимка: Радио Шумен

Съдии от 70 държави се събраха в Тел Авив на 64 –тата годишна среща на Световната асоциация на съдиите. Представителят на Софийски градски съд – Атанас Атанасов бе сред участниците в събитието.

"От много години се говори за електронно правосъдие във всички модерни държави. Пандемията ускори тези процеси, защото на много места трябваше съдилищата да затворят физически. Дигитализацията ни даде възможност да гледаме дела от разстояние", разкза той пред БНР.

Има случаи, в които свидетели, намиращи се на различни места се разпитват чрез видеоконферентна връзка по едно и също време, обясни той в предаването "Приди всички". "Това ускорява процеса. Всеки трябва да може да наблюдава работата на съда и да си състави мнение. Съдът обаче може да ограничи тази публичност, когато се засягат права на уязвими групи, трябва да се запазят тайни на определени участници, или пък става въпрос за държавни тайни. Законът изисква да се мотивира защо го прави".

Освен свобода на словото, важна е отговорността, която се носи при нанасяне на обида или клевета, обясни той.

Зачестяват и делата срещу журналисти , отбеляза Атанасов. " При тях трябва да се преценява дали всичко е  било в обществен интерес, както и спазени ли са стандартите за журналистическа работа".

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна