Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поевтинява за трети пореден ден на търговия

Петролните фючърси поевтиняват за трети пореден ден на търговия, след като ОПЕК понижи прогнозите си за търсенето на петрол през тази и следващата година на фона на сериозните глобални икономически предизвикателства.

Към 18.00 часа българско време декемврийските фючърси на петрол Брент се понижават с 1,8% към 92,60 долара за барел, а ноемврийските фючърси на американския лек суров петрол WTI - с малко над 2% към 87,50 долара за барел, заличавайки първоначалното плахо поскъпване и на двата типа петрол след новината за теч на петрол в Полша от руския петролопровод "Дружба".

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Низходящо ревизираните прогнози в редовния петролен месечен доклад на картела идват само дни, след като през миналата седмица ОПЕК и неговите съюзници, начело с Русия, известни като формата "ОПЕК +", обявиха, че от ноември намаляват съвместните добиви с цели 2 млн. барела на ден.

Тази новина доведе до рязко поскъпване на петрола през предходната седмица, но от началото на текущата има трайна корекция на това възходящо рали.

Според анализатори на RBC Capital Markets петролът Брент може да поевтинее към 60 долара за барел през 2023 г. в случай на дълбока глобална рецесия.

Междувременно немското правителство ревизира рязко надолу прогнозите си за растежа на германската икономика, като вече очаква рецесия догодина и свиване на БВП с 0,4 на сто.

Инвеститорите ще след внимателно информациите за петролните пазари през следващите дни, тъй като освен ОПЕК, месечните си прогнози ще публикуват и Международната агенция по енергетика и Администрацията за енергийна информация на САЩ. Докладите ще хвърлят светлина върху тенденциите в търсенето през 2023 г. и вероятното въздействие на санкциите върху руския суров петрол.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна