Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полският тръбопроводен оператор PERN е открил теч по една от линиите на петролопровода "Дружба"

Петролопровод "Дружба"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полският тръбопроводен оператор PERN е открил във вторник вечерта теч по една от линиите на петролопровода "Дружба", който пренася петрол от Русия за Европа, съобщиха в сряда от PERN, предаде Ройтерс.

PERN посочи, че към този момент причините за изтичането на петрол са неизвестни. Течът е открит в участък от тръбата на около 70 километра от централния полски град Плоцк.

Втората линия на тръбопровода и други елементи от инфраструктурата на PERN работят нормално, посочиха още от полската компания.

"В този момент всички служби на PERN (технически, оперативни, вътрешна пожарна и опазване на околната среда) предприемат действия в съответствие с алгоритмите, предвидени за този тип ситуации“, посочи тръбопроводният оператор.

Тръбопроводът "Дружба" е един от най-големите в света, доставящ руски петрол до голяма част от Централна Европа, включително Германия, Полша, Беларус, Унгария, Словакия, Чехия и Австрия.

От PERN заявиха, че доставките на петрол за Германия се извършват "като се вземат предвид техническите възможности", след като беше открит теч в тръбопровода "Дружба", който транспортира руски суров петрол за Европа.

"PERN е в постоянен контакт с германските партньори... Доставките се извършват, като се вземат предвид техническите възможности“, се казва в изявление на оператора.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна