Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каменоделецът Филип Филипов: Страстта ми към камъка е от дете

24-годишният скулптор вече е ваял от камък образи на владетели и герои

Филип Филипов
Снимка: Личен архив

Филип Филипов е възпитаник на каменоделното училище в Кунино и студент в Националната художествена академия – специалност скулптура.

След бакалавърската степен продължава обучението си с магистратура в областта на класическата скулптура. "Интересът ми към изкуството се породи още от детските години покрай моя баща, светла му памет, той също беше завършил каменоделното училище в Кунино.

Още от тези години имах интерес да се развивам в областта на скулптурата, каменоделието, а след като влязох в каменоделното училище, вече бях сто процента сигурен, че това е пътят, по който искам да продължа.“


Според Филип чувството за близост и интерес към професията е онзи знак, който те ориентира, че си на правилния път. Насочва се към изучаването на класическа скулптура, защото го интересуват фигурата и портрета.

"Това е една задължителна стъпка, през която трябва да се премине. Вече – дали въпросният човек, който ще се занимава с това нещо ще продължи в друга посока, или не – времето ще покаже“.

Самият той на този етап се е ориентирал именно към класическа скулптура. "Камъкът ми е любим материал и се стремя да работя предимно с него. Имам и неща от метал, керамика, дърво, но като че ли страстта ми си остава към камъка на този етап“, разказва още Филипов.

Една от най-ранните му завършени творби е бюст-паметник на Христо Ботев, създаден през ученическите години. Експонирана е в двора на каменоделното училище в Кунино.

"Проектът и моделът е на скулптура Стефан Стефанов, моя учител от училището в Кунино, доскоро директор на училището. За мен това беше първи сблъсък с една по-сериозна работа, която ми даде голямо удовлетворение и стимул за реализиране на подобни неща занапред“, казва той в интервю за БНР.


Най-скорошното му участие е в ежегодния национален пленер по скулптура в село Раювци в Еленския Балкан. За изработката на творбите там се използва врачански варовик. "Идеята на пленера е да се съхрани паметта към българските царе, войводи, революционери, духовници, като се претворяват образи в камък“, разказва той.

Всеки от творците работи по собствен проект, като работите са доста различни. Целта им е да пробудят интерес към образа, към историческата личност и да накарат младото поколение да има отношение към историята. На тазгодишния пленер Филип Филипов работи върху образа на цар Иван Шишман. "Камъкът е със височина 3 метра, реалистичен портрет. Търсил съм някакво мое виждане и състояние за личността“, споделя авторът.

Желанието на Филип е да продължи да се развива в попрището, което си е избрал, именно в България. Вярва, че ако работиш с отношение, търпение и любов, реализацията няма да закъснее.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Снимки: Личен архив

По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна