Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Политическите партии са поне наполовина готови за реформите, които се изискваха от Плана за възстановяване и устойчивост"

Юлиан Попов: Европа се намира в енергийна политическа паника

Има много системи за защита на индивидуалния потребител на свободния пазар, посочи експертът

Юлиан Попов
Снимка: Ани Петрова

"В момента цяла Европа се намира в енергийна политическа паника."

Това заяви пред БНР Юлиан Попов, политически съветник за Централна и Източна Европа на Европейската климатична фондация и бивш служебен министър на околната среда и водите.

"Парламентът ще заработи, защото всички ще загубят, ако не заработи", смята той.

В предаването "Преди всички" Попов коментира, че "политическите партии са поне наполовина готови за реформите, които се изискваха от Плана за възстановяване и устойчивост".

До 2026 г. трябва да бъдат усвоени средствата, всяко забавяне ще води до скъсяване на срока за усвояване, уточни Попов. По думите му, тъй като става дума за огромни проекти, често направени набързо, тяхното реализиране няма да бъде лесно.

Юлиан Попов изрази мнение, че в ПВУ "някои неща само ще спечелят, ако бъдат преосмислени" и даде пример със завода за производството на батерии, където може да се мисли "за няколко технологии, отколкото за една".

Снимка: Радио Видин

Той критикува заложения стар принцип за 100% или малко под 100% грантово финансиране за санирането на сгради и го определи като "много лошо" и "голям недостатък – и икономически, и проектен".

ЕК продължава да не схваща, че кризата с енергетиката е в голяма степен криза на потреблението и криза на отоплението и "не се насочва в тези посоки, а само търси "откъде да намерим повече газ и как да намерим повече енергия".

Той разграничи енергийната бедност от енергийната ефективност, които трябва да бъдат отделени и да се решават с различни механизми и програми.

Снимка: БГНЕС

Относно двете тарифи за ток Юлиан Попов отбеляза, че "тези решения са прекалено прости и слагат под един знаменател консуматори, които би трябвало да бъдат третирани различно", но "като начало е добре".

Попов подчерта, че се спекулира с темата за извеждането на битовите потребители на свободния пазар на електроенергия.

Според него има много механизми, чрез които може да се предотврати хвърлянето на индивидуалните потребители на свободния пазар и предпазването им от евентуални скокове в цената.

"Има много системи за защита на индивидуалния потребител. Не бива да плаши гражданите, че развитието на свободния пазар води автоматично до вдигане на цените за индивидуалния потребител."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна