Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хора с увреждания отново настояха да се намери решение на техните проблеми

Снимка: БГНЕС

На дискусия тази седмица хората с увреждания отново поставиха на обсъждане темите, свързани с образованието, работните места и лечението им. Те отправиха призив към депутатите от новото 48-то Народно събрание да бъдат чути, и поискаха спешно да се организира кръгла маса, посветена на правата на хората с увреждания.

От тази година предоставянето на помощните средства, приспособления, съоръжения и медицинските изделия за хората с увреждания премина от социалното министерство към Националната здравноосигурителна каса. На дискусия, организирана от Българската асоциация за рекреация, интеграция и спорт на тема „Хората с увреждания вчера днес и утре“ представители на различни организации на и за хората с увреждания настояха да се актуализира списъкът с помощните средства. Според тях не са актуални и приетите финансови лимити за тези средства.

Списъците и финансовите лимити, чрез които се отпускат средства на хората с увреждания за достъп до медицински изделия, са остарели, неефективни и недостатъчни. Нужни са спешни промени във всички спецификации и списъци в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), свързани с т.нар. медицински изделия, нужни на хората с увреждания. Това заявиха на пресконференция в Националния пресклуб на БТА представители на няколко асоциации на хора с увреждания.

Дискусията е организирана от Българската асоциация за рекреация, интеграция и спорт (БАРИС) и е на тема "Хората с увреждания вчера, днес и утре".

"Медицинските изделия са част от един рехабилитационен процес, който е процес на реинтеграция. Този процес е непрекъснат....  Трябва да се забрани гаражната търговия и да не се пускат в употреба втора ръка изделия. Особено тези, които имат контакт с тялото", каза доцент Владислав Иванов Българската асоциация за рекреация, интеграция и спорт.

Заместник-председателят на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания Веска Събева беше категорична:

"Медицинското изделие е част от живота на един човек с увреждане и то трябва да бъде гарантирано, а не да му пречи, не да му застрашава живота, а да му помага да бъде в обществото. Това е най-важното, което се опитваме да обясним на нашите политици".

Павел Савов – председател  на Българска асоциация за рекреация, интеграция и спорт допълни:

"Ние имаме права, искаме да гарантираме нашите права. Няма малки хора, няма малки каузи, всяка кауза е важна и затова ние протягаме ръка на всеки, който иска да ни помогне в това наше начинание".

Председателят на Съюза на инвалидите в България Георги Колев алармира, че представителите на хората с увреждания не са включени в комисията към Здравната каса, които участват в процедурата по определяне на стойността на медицински изделия:

"Както знаем ние всички, които употребяваме инвалидни колички и други медицински изделия през последните години, те са доста некачествени, предлагани от китайския базар, далечния изток, индийския базар. Техните подлакътници не се разглобяват, защото са заварени към рамата и затрудняват прехвърлянето на човека от количката към леглото и към тоалетната чиния. Намалиха лимита от 500 лева на 280 лева за акумулаторите, които са за акумулаторните колички, което е крайно недостатъчно. Техният експлоатационен срок е 10 години. Те още през първите пет години се развалят.  Хората на 10-годишна възраст не могат да ги използват. Акумулаторите на три години трябва да се сменят. Двойка акумулатори струват около 500 лева или 700 лева.

Повече можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!