Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свиване на бизнес активността в САЩ през октомври за четвърти пореден месец

Американската икономическа активност се сви през октомври за четвърти пореден месец в резултат на рязък спад на активността в сферата на услугите и на първо намаляване на промишлената активност от пролетта на 2020 г. насам, което е поредно доказателство за отслабване на икономиката на САЩ пред лицето на високата инфлация и нарастващите лихвени проценти, показват предварителни резултати от ежемесечното проучване на S&P Global.

Общият PMI индекс на S&P Global, включващ активността в промишлеността и в сферата на услугите, падна през октомври до 47,3 пункта от 49,5 пункта през септември. Това е едно от най-ниските нива на индекса от 2009 г. насам, ако бъде изключен неговия спад за кратко в началото на коронавирусната пандемия в страната.

"Икономическият спад в САЩ набра значителна скорост през октомври, докато доверието в перспективите също рязко се влоши“, посочи главният бизнес икономист на S&P Global Крис Уилямсън. Според него данните от проучването представят картина на икономика с повишен риск от спад през четвъртото тримесечие на настоящата година.

Графики на общия PMI индекс и БВП на САЩ


Спадът в бизнес активността беше воден от рязко свиване на дейността в сферата на услугите, тъй като нарастващите разходи за живот и затягането на финансовите условия удариха по джобовете на потребителите, докато промишлеността се сви, макар и слабо, за пръв път от пролетта на 2020 г.

Предварителният PMI в сферата на услугите на САЩ се понижи през октомври до 46,6 през октомври от 49,3 през септември, отбелязвайки второто най-ниски ниво от близо две и половина години насам.

Доставчиците на услуги казаха, че намаляването на активността е свързано със слабото клиентско търсене и негативното въздействие на инфлацията и по-високите лихвени проценти, отбеляза S&P Global.

Производственият PMI в САЩ пък се понижи през октомври до 49,9 от 52,0 през септември, спадайки под важното водоразделно ниво от 50 пункта за пръв път от юни 2020 г. насам.

Производителите на стоки също съобщават за спад в търсенето, като текущите увеличения на производството се поддържат от натрупани поръчки. "Ясно е, че това е неустойчиво при липса на съживяване на търсенето и не е изненадващо да видим, че фирмите рязко намаляват закупуването на суровини, за да се подготвят за по-ниско производство през следващите месеци", каза г-н Уилямсън.

Проучването на S&P Globul от октомври също така отчита облекчаване на затрудненията при веригите на доставки и намаляване на инфлационния натиск.

"Има ясни признаци, че отслабването на търсенето помага за смекчаване на общия темп на инфлация, който трябва да продължи да спада през следващите месеци, особено ако лихвените проценти продължат да се повишават“, коментира Крис Уилямсън.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна