Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДБ са внесли проект за решение на НС за превъоръжаване на Българската армия

Атанас Атанасов: Ако има предсрочни избори, отговорник за това ще е Бойко Борисов

"Ако трябва да се търси изход от политическата криза, добре би било ГЕРБ да върнат първия мандат и да заявят, че ще подкрепят втория"

Атанас Атанасов
Снимка: БГНЕС

"Нямаме никакво основание да променим позицията си, че няма да подкрепим правителство на ГЕРБ. ... Борисов е лидер на първата политическа сила, а стои в Банкя. Ако иска да се случи определена конфигурация, която да поеме изпълнителната власт, да заповяда на масата. ... Първият мандат на ГЕРБ влиза в тупик, не могат да пробият изолацията, в която се намират, сега правят маневри, през които да се изрисува образ в главите на хората, че ГЕРБ не можа да направят правителство, но другите са виновни. Това е стар трик на Борисов - другите да са му виновни".

Това заяви пред БНР съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов, заместник-председател на Народното събрание.

По думите му е странно, че говорители на ГЕРБ постоянно се опитват "да придърпат" ДБ, но ние сме се парили:

"Познаваме Борисов, методите му ги знаем, познаваме и дружбата му с Гешев. Няма да се подхлъзнем по такава плоскост. Нека да е ясно за ГЕРБ". 

Атанасов беше категоричен, че позицията на ДБ е:

"Ако трябва да се търси изход от политическата криза, добре би било ГЕРБ да върнат първия мандат и да заявят, че ще подкрепят втория. По този начин ГЕРБ ще покажат, че имат желание да участват в разграждането на собствения си корупционен модел. В противен случай ще закарат държавата на следващи парламентарни избори. Да е ясно, че ако има предсрочни избори, отговорник за това ще е Бойко Борисов".

Според съпредседателя на ДБ в парламента има коалиция "Рашидов":

"Тези, които избраха Вежди Рашидов за председател на 48-ото НС, започнаха много добре да работят помежду си и може би третият мандат, ако се стигне до него, ще се търси някаква такава конструкция. Това ще бъде нещо като правителството "Беров" преди години, знаем какви бяха последствията от него".

Атанас Атанасов съобщи, че ДБ са внесли проект за решение на НС за превъоръжаване на Българската армия:

"През годините не беше направено нищо за това армията ни да придобие натовски стандарт. Основата на нашия проект за решение е за превъоръжаване, а в процеса на това за Украйна да бъда изпратено всичко, което бъде извадено от употреба. Трябва да подпомогнем жертвата в тази войн, както правят всичко от останалия демократичен свят". 

Не е работа на президента да осъществява политиката за сигурността на страната, подчерта Атанасов и добави:

"Българските граждани отдавна са разбрали, че Румен Радев има слабост към Русия. Трябва да има редовно правителство, което да проведе цялостна реформа на българските въоръжени сили, за да станат те част от НАТО, защото до този момент ние само политически сме член на НАТО".

"Хиперактивността на главния прокурор Иван Гешев е за прикритие на неспособността или нежеланието на ръководената от него институция да търси отговорност за тежките корупционни схеми в последните години", смята Атанасов и попита прокуратурата дали ще се заинтересува от случая с построяването на т.нар. "Балкански поток" за над 3 млрд. лева, "дадени в интерес на Руската федерация".

Интервюто на Диана Янкулова с Атанас Атанасов в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна