Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният прокурор призова новия паррламент за "задълбочена и всеобхватна съдебна реформа"

Гешев към НС за съдебната реформа: Времето за политическо говорене изтече, време е за действия

Главният прокурор Иван Гешев, на втори план - говорителят на обвинител номер едно Сийка Милева.
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев призова новото Народно събрание за "задълбочена и всеобхватна съдебна реформа" и предложи дискусията по нея да се проведе под егидата на президента Румен Радев. В изявление обвинител номер едно призова за спешно възстановяване на "нормалното взаимодействие между институциите" и за незабавни мерки за овладяване на престъпността:

"Хората не заслужават наред с многобройните житейски трудности да страдат и от ръста на престъпността, вероятно в резултат на институционална апатия, конюнктурни и политически цели, олигархически зависимости и финансови интереси. Времето за политическо говорене изтече. Време е за незабавни действия тук и сега, защото българските граждани го очакват и ние им го дължим, всички ние, както повелява българската Конституция".

Като се обяви за "задълбочена и всеобхватна съдебна реформа", ден преди новоизбраните депутати да положат клетва, главният прокурор изпрати персонално писмо до всеки един от тях, а по-късно в изявление - без възможност за въпроси, призова за професионален дебат за правна реформа, който да се проведе при президента Румен Радев.

"Надявам се на взаимодействието между държавните институции. В интерес на българското общество е да спрем нарастващата престъпност чрез спешна правна реформа. Времето за действия е сега!", написа в Туитър Иван Гешев. Минути след това текстът на писмото до всички 240 новоизбрани народни представители беше на редакционните пощи.

В него се настоява за "незабавно обединение" и загърбване на лични и конюнктурни интереси. Гешев декларира готовност след конституирането на парламентарните комисии да се отзове при първа възможност на покана за обсъждане на необходимите промени за преодоляване на предизвикателствата пред законността и справедливостта.

В следобедните часове обвинител номер едно, заобиколен от заместниците си, застана пред камерите и микрофоните с думите: "Заставам пред вас като главен прокурор и гражданин на Република България, защото съм загрижен за Родината си и за всички нас, които живеем тук. Защото сме изправени пред провал в борбата с престъпността и то в национален мащаб".

Според обвинител номер едно: "У хората усещането е, че част от държавните институции реално са абдикирали от задълженията си. Всеки един от нас вижда увеличаващата се престъпност. Изправени сме пред война, която се води близко до нашите граници и сме пред прага на тежка икономическа и социална криза и то при наближаваща зима. И ние, които работим за държавата, и в името или поне би трябвало в името на хората, сме задължени да гарантираме сигурността им", каза Гешев и отново настоя за "незабавни законодателни реформи и мерки за овладяване на престъпността чрез диалог" и се обърна към президента и депутатите:

"Професионален дебат би могъл да се проведе по инициатива на президента на Република България като държавен глава и обединител на нацията. Времето за политическо говорене изтече. Време е за незабавни действия тук и сега, защото заедно българските граждани го очакват и ние им го дължим, както повелява българската Конституция".

Иван Гешев обеща прокуратурата да ангажира целия си експертен потенциал, включително с експертни предложения за промени в законодателството, с цел ефективна правна реформа, като изрази надежда "най-после гласът на магистратите да бъде чут в професионален, а не в политически в кавички дебат".







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Около 40 хил. секции в Обединеното кралство за общите избори

Лидерите на партиите в Обединеното кралство се присъединиха към милионите гласоподаватели, които решават съдбата на страната в общи избори след 14-годишно управление на Консервативната партия. Избори в Обединеното кралство Всички направени напоследък социологически проучвания показват, че консерваторите ще бъдат победени и то убедително от..

публикувано на 04.07.24 в 17:40
Адриан Антонов

Шест години затвор за шофьора, прегазил Ани и Явор

19-годишният Адриан Антонов е осъден на 9 години затвор за смъртта на 24-годишната Ана-Мария Малчева и на 22-годишния Явор Стоянов, които бяха блъснати от него на столичния бул. "Сливница" миналия май.  След като Антонов се призна за виновен, съдът намали присъдата му на 6 години. Младежът няма да има право да шофира в следващите 9 години...

публикувано на 04.07.24 в 17:14

Голяма мраморна статуя откриха в античния град Хераклея Синтика край Петрич

Голяма мраморна статуя, чиято височина е над човешки ръст, откриха археолозите при проучвания в античния град Хераклея Синтика край Петрич, съобщи пред медиите ръководителят на разкопките проф. д-р Людмил Вагалински, предава БТА. Нова находка в античния град Хераклея Синтика Статуята е на божество и е много добре запазена, допълни той...

публикувано на 04.07.24 в 17:09
Мирослав Боршош

Боршош покани на заседание на комисията по култура кмета на София заради военния мемориал

Председателят на Комисията по култура в СОС Мирослав Боршош свиква извънредно заседание заради прекратяването на процедурата по възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк. Кметът Васил Терзиев прекрати конкурса в етапа на избран проект за Мемориала. Терзиев е спрял конкурса за Мемориала на загиналите войници от I и VI пехотен..

публикувано на 04.07.24 в 17:02

Минералният плаж в Белово скара настоящ и бивш кмет

Преди няколко дни, минералният плаж в Белово осъмна с транспарант с надпис "Плажът няма да работи. Кметът спря тока".  Това създаде напрежение в града и допълнително нагнети отношенията между кметът на общината инж. Стойко Стефанов и председателят на общинския съвет Костадин Варев.   Ситуацията е още по заплетена от факта, че комплексът..

публикувано на 04.07.24 в 16:39
Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов

Министър Калин Стоянов с обръщение за празника на МВР

"Не мога да ви обещая лесна битка в името на доброто, но ви обещавам безусловната си подкрепа". Това казва във видеообръщение по повод празника на МВР служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.  Видеото е публикувано в страницата му във "Фейсбук". "Празнуваме решителността на всички вас, посветили професионалния си път на..

публикувано на 04.07.24 в 16:14
Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов

Министърът на отбраната отрече да се обмисля връщане на наборната военна служба

Противоминната операция в Черно море е мирна по характер, за нея е информирана Русия и не се използва за изпращане на въоръжение в Украйна.  Заработи оперативна група за противоминни действия в Черно море Минният ловец "Струма" отплава от Варна, включва се в черноморската противоминна група Това заяви служебният министър на отбраната Атанас..

публикувано на 04.07.24 в 15:52