Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици хора протестираха срещу лошите условия в мигрантски център в Кент

Сюела Брейвърман
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания стотици протестираха в дъжда пред мигрантския център "Манстън" в графство Кент с искания той да бъде затворен заради нехуманите условия в него.

Демонстранти от движението "Действие срещу задържането и депортирането" скандираха "Затворете Манстън" пред центъра, който е обект на политически скандал, след като стана опасно пренаселен. На издигнат червен транспарант беше написано: "Врагът не идва с малка лодка, а с лимузина". Поискана беше и оставката на вътрешния министър Сюела Брейвърман.

През седмицата беше разкито, че бившата военна база, превърната в център за обработване на случаите на търсещите убежище през февруари с намерение да подслони максимум 1600 души за 24 часа, всъщност е убежище за 4000 души и то в продължение на седмици. Някои от търсещите убежище сравниха условията в палатките със затвор, обхванат от епидемии. В петък от "Даунинг стрийт" заявиха, че броят на обитателите на "Манстън" е сведен до 2600 и се назначава допълнително персонал за справяне с купищата от подадени молби за убежище.

Междувременно "Дейли мейл" и таблоидът "Сън" поместиха статии, в които твърдят, че албански гангстери пълнят затворите и струват на британските данъкоплатци 57 милиона паунда годишно, докато наркобосовете водят война по улиците на британските градове. Те цитират официален доклад, според който в затворите на Англия и Уелс се намират близо 1400 албанци. В момента албанците са най-голяма общност, която прекосява Ламанша с малки лодки.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна