Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Италия до Япония и назад – как Антоанета стана посланик на българския спорт и кухня

7
Снимка: Facebook/Antoaneta Vitale

Антоанета Салтова е бивша състезателка по художествена гимнастика в пловдивския спортен клуб “Тракия“. Участвала е в републикански първенства, по-късно влиза в българския национален отбор по художествена гимнастика и през 1993 г., заедно с ансамбъла ни, печели златен и два сребърни медала от Европейското първенство в Букурещ. Кариерата й на гимнастичка приключва едва на 17 години. Но след като завършва специалност българска и френска филология в Пловдивския университет, вятърът я отвява в … Италия.

Днес Антоанета живее в италианското градче Сант Анджело ин Вадо, заедно със съпруга си и двете им деца. Сега тя носи фамилното име Витале и работи като треньор по художествена гимнастика в местния спортен клуб. “Тази година при мен се записаха 23 деца, имам три възрастови групи на различно ниво. Разбира се, обучавам ги по българската школа“ – казва Антоанета и добавя, че работата й носи огромно удовлетворение. В Сант Анджело ин Вадо свързвали българската художествена гимнастика най-вече с името на трикратната ни световна шампионка Мария Петрова, с която Антоанета е тренирала в клуб “Тракия“.

Антоанета Витале с нейните възпитанички в Италия

Българската треньорка в Италия признава, че й липсват родината, близките, приятелите. И още нещо:

Липсва ми българската кухня, колкото и странно да звучи. Италианската кухня е толкова известна в цял свят, но аз не на всичко съм свикнала с нея и си готвя българско тук. Затова винаги, когато се връщам от България, си нося наша лютеница в куфара“, казва Антоанета.

Съдбата обаче й е подготвила поредната изненада. През 2019 тя получава официална покана от община Мураяма в Япония, домакин на лагера на нашите грации за Олимпиадата.

“Поканиха ме като съветник и като посредник между двете култури. Бях треньор на местния тим по художествена гимнастика, обикалях училищата и градините, за да популяризирам българската култура и спорт“ - спомня си Антоанета.

Снимка: Димитра Лефтерова

Ала с появата на Covid-19 и санитарните рестрикции, животът в града замира. Така се ражда проектът „Cooking with Antoaneta”, който предизвиква истинска сензация. “Исках да покажа на японците какво ядем ние българите, защото кухнята е част от нашата културна идентичност. Записахме видеа за YouTube с 5 нашенски рецепти“, разказва Антоанета:

Направих мусака, таратор, пилешка супа, пълнени чушки и катми. И не знам контекстът ли беше такъв, времето ли заради ковида, но покрай проекта избухна голям публичен интерес. Медиите започнаха да снимат всяка рецепта, която правих и да разпространяват инициативата, а това ме удовлетвори, защото намерението ми беше именно да популяризирам българското. Японците организираха специално събитие за здравословно хранене и ме поканиха да приготвя пилешка супа за 60 души. Направих застройката с българско кисело мляко и те обявиха, че моята супа е много здравословна“ – спомня си Антоанета.

Вижте как Антоанета Витале приготвя българска пилешка супа за японската публика:

После пък общината я моли да им изпрати рецепта на българска лютеница, която се превърнала в такъв хит, че местен производител се захванал с индустриалното й производство.

Покрай отлагането на Олимпиадата в Токио, Антоанета остава цели две години в град Мураяма. През 2021 тя се прибира обратно в Италия. Но признава, че би се върнала отново в Страната на изгряващото слънце, за да продължи да популяризира българската култура и спорт, които са на почит сред японската общественост.

Медиите в Япония подробно отразиха инициативите на Антоанета

Рецептата за лютеница на Антоанета, която предизвика фурор в Япония:

Снимки: личен архив


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна