Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Той определи поправките като "все по-дълбоко дълбаене в мизерията на законодателната практика"

Стефан Манов: Промените в Изборния кодекс са като бомба над Херсон

"Има една игра между политическите сили, която слиза на доста мрачно ниво, като че ли за последно"

Стефан Манов
Снимка: Ани Петрова

"Човешката фантазия да дълбае все по-дълбоко в мизерията на законодателната практика – това е полицейщина, облечена чрез законодателно решение една вакханалия. Тук имаме брутална, ядрена тактическа "бомба, пусната над Херсон" – нещо, което дори Путин не си позволява да направи в отношенията в един конфликт."

Това мнение изрази пред БНР Стефан Манов от Тулуза, Франция, член на Обществения съвет към ЦИК, относно гласуваните на среднощно заседание на парламентарната правна комисия промени в Изборния кодекс, които доведоха до остър конфликт в парламента. Манов следи изборното законодателство и изборния процес от 2009 година насам.

Целта е "да се всее ступор, да се предизвика парализиране, демонстрация на сила", обобщи той. По думите му, с поправките в ИК е била потъпкана години работа на НПО сектора.

"Има една игра между политическите сили, която слиза на доста мрачно ниво, като че ли за последно", подчерта Стефан Манов в предаването "Преди всички".

Прави впечатление обаче огромната подготвеност в подложените на гласуване текстове – текстове между първо и второ четене, за което имаше срок само една седмица, отбеляза Манов.

"Търсен е ефектът на блицкриг. Това е документ, който е подготвян седмици, месеци. Очевидно това не е писано между двете четения."

Аргумент за закриването на Обществения съвет към ЦИК няма, уточни Стефан Манов, който е член на този съвет и винаги е определял гражданското участие там като "камъче в обувката".

Аргументът, че избирателната активност зависи от технологията, е несъществен, категоричен е той.

Цялото интервю по темата чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна