Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Починал е мигрант от центъра за настаняване в Кент

Снимка: pixabay

Във Великобритания почина от инфекциозно заболяване мигрант, който е бил настанен в центъра "Манстън" в графство Кент, съобщиха от министерството на вътрешните работи. 

Мъжът е бил преместен в болница в петък, но е починал в събота. Говорител на министерството на вътрешните работи поднесе сърдечни съболезнования по повод на смъртния случай. Той допълни, че първоначално е нямало никакви признаци, че човекът страда от инфекциозно заболяване. 

Би Би Си научи от министерството, че починалият е част от група, прекосила Ламанша с малка лодка на 12 ноември. Независимата служба за полицейско поведение заяви пред Би Би Си, че е била сезирана от Министерството на вътрешните работи за преценка дали е необходимо по-нататъшно разследване на случая. От опозицията и благотворителната организация "Инкуест" (Inquest), която помага на семействата на хора, починали при подобни случаи, призоваха за независимо разследване. 

Центърът "Манстън", който е бивша военна база, отвори през февруари като място за обработване на случаите на мигрантите, прекосяващи Ламанша. По принцип той може да даде подслон на мигрантите за 24 часа и има капацитет за настаняване на 1000-1600 души. След тези 24 часа мигрантите трябва да бъдат преместени в системата за настаняване на търсещи убежище, което обикновено означава престой в хотел поради липса на достатъчно пригодени за целта други помещения. 

"Манстън" обаче през последните седмици стана обект на скандали, след като стана ясно, че през октомври там са пребивавали около 4000 мигранти и то за повече от 24 часа. Външни лица, посетили центъра, разказаха за ужасяващи условия и го определиха като потенциално огнище на епидемии. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени