Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова изненада: Германия загуби от Япония на световното

Отборът на Япония току-що е вкарал за 1:1.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Четирикратният световен шампион Германия започна кампанията си на Мондиал 2022 с неочаквана загуба  с 1:2 от Япония в мач от група Е на първенството, игран на „Халифа Интернешънъл Стейдиъм“.

След десетина минути на проучване, Бундестимът пое напълно контрола върху срещата. Отборът на Ханзи Флик получи дузпа, след като защитникът Давид Раум беше спънат от японския вратар Шуичи Гонда и главният съдия Иван Бартон от Ел Салвадор посочи бялата точка. Илкан Гюндуган беше точен от наказателния удар и Германия поведе с 1:0 в 33-ата минута.

В 60-ата Гюндоган улучи лявата греда на Гонда след хубава комбинация. След това азиатците успяха да изнесат играта по-напред и започнаха да поглеждат към вратата на Мануел Нойер. Това даде пространства на германците да контраатаки, при които шансове да удвоят имаха Джамал Мусиала и Серж Гнабри. В 73-ата минута Нойер спаси сигурен гол на съперника. Но в 75-ата японците изравниха след добавка на резервата Рицо Доан.

Такума Асаро вкара втория гол за „самураите“. Влезлият също като резерва нападател на Бохум овладя дълъг пас и прониза вратаря от малък ъгъл в 83-ата минута.

Футболистите от националния тим на Германия по футбол позираха със запушени усти на официалната отборна снимка преди мача. Всички играчи покриха с ръце устите си, което бе разтълкувано като протест срещу ръководството на международната федерация по футбол (ФИФА) заради забраната за носене на капитанската лента One Love,

Снимката на Бундестима със запушени уста.

Лентата бе сложена символично на ръката от германската министърка на спорта Нанси Фезер, която беше в ложите на стадиона.

В другия мач от групата от 18 часа играят Испания и Коста Рика.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна