Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

21-ва Годишна изложба за живопис ФОРМАТ 30/30 в галерия "Астри"

До края на януари 2023 година  в галерия "Астри" можете да видите 21-вата Годишна изложба за живопис ФОРМАТ 30/30.

Ето какво сподели за БНР галеристката Вихра Пешева:

"ФОРМАТ 30/30 датира от зимата на 2002 година. Тогава открихме изложбата с картините на 46 художници– някои съвсем млади, други във върховете на творческата си кариера, знакови имена на съвременната  живопис.

Днес идеята и ядрото на първата изложба са съхранени. Съвсем естествено обаче качествените натрупвания в годините развиха и обогатиха изложбата. Броят на участниците, както и популярността ѝ са значими. Тя породи определени културни феномени, излизащи извън пространството на галерията. Промени не само артистичния, но и физическия пейзаж на квартала.


В 21-ата изложба ФОРМАТ 30/30, както и във всички предходни,  участват много над 100 художници, от всички краища на България. Техният брой никога не е бил цел, но е следствие на идеята на изложбата да събира в обща хармония и същевременно изявява отделния автор. Част от художниците излагат по моя покана, други са тук след свободна кандидатура и подбор, който правя, водена от собствената си естетика и убеждения.

В посетителя изложбата оформя моментно впечатление от съвременната българска живопис. То, разбира се, е фрагментарно, но и в достатъчно степен представително. Обхождайки изложбата, дори незапознатата публика  може да добие представа за различните поколения  в съвременната българска живопис, стиловете и техниките.

Както всяка година, и тази, на разположение на публиката е малък каталог, в който са включени по-голямата част от участващите в експозицията платна.


Благодаря на художниците, които в дългата история на ФОРМАТ 30/30 със своето знаково артистично присъствие дават мощ, сила и устойчивост на настоящето! Благодаря на художниците, с които заедно израствахме и събирахме минало. И на младите, които с цялата си неистова същност, загатват за бъдещето. Благодаря на ценителите, колекционерите, меценатите! Размяната на стойности е живителна за всички ни. Благодаря и на всички посетители на изложбата, които години наред с дух, култура и познания, са били за мен още един източник на вдъхновение и предизвикателство!"

Снимки: Ани Петрова


По публикацията работи: Ани Петрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна
MüzikPsj:$e">  ʑНай-четени