Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Илиев: Възможно е Радев да се намеси в лявото обединение, като даде мандат на БСП, за да провали Нинова

Ивайло Илиев
Снимка: Стопкадър, Euronews BG

"След днешните разговори при президента, въпросът за третия мандат излиза доста извън настоящата парламентарна конюнктура. ... Румен Радев е възможно да връчи проучвателен мандат на БСП, но с цел провал на Корнелия Нинова и на партията да гради някаква управленска конструкция, с оглед на това президентът да се намеси в този политически инженеринг - ляво обединение, за което се говори в последните дни. А знаем и за обтегнатите отношения между Радев и Нинова в последните месеци. ... Не е БСП партията, която би могла да създаде управляваща конструкция, още повече, че виждаме и отношенията ѝ с бившите ѝ коалиционни партньори". 

Това каза пред БНР политологът и журналист Ивайло Илиев.

Позицията на Нинова във връзка с предстоящото евентуално ляво обединение е "паническа проява на човек, който е готов да обвини някой друг за това, че левите хора в България не са обединени", смята той.

"От Стефан Янев чухме едни красиви фрази, но без зад тях да стои политическа логика, план за действие или каквото и да било желание за градивна работа за съставяне на кабинет. Не чухме от него конкретика нито за антикризисните мерки, които някакво експертно правителство ще прилага, нито кой ще носи отговорността за такъв тип технократски или програмен кабинет, на който основната роля ще бъде да навява спомените, които носи в съзнанието на хората кабинетът "Беров". Да не говорим дали хората искат това", коментира още той.

Според политолога поведението на ГЕРБ показва опит да не носи вина, ако не успее да състави правителство и се стигне до нови избори, "а да са виновни тези, които няма да вземат участие в реденето на кабинет с първия мандат".

"Шансовете за правителство с втория мандат (на "Продължаваме промяната" - б.р.), което чухме като заявки за кабинет на малцинството, също крият своите рискове, защото с тематични мнозинства трудно би могла да се осъществи каквато и да било програма за управление. ... С подобно решение за кабинет на малцинството ПП и ДБ биха могли както да навредят на себе си, така и на държавата", смята Илиев. 

Интервюто на Константин Мравов с Ивайло Илиев и репортаж на Цветелина Стоянова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковите файлове.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна