Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Български възход" готов да подкрепи правителство – предлага да е кабинет от експерти

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев прогнозира, че е възможно да се роди правителство в рамките на първия или втория мандат.

Според него най-доброто решение е експертно правителство, базирано на важни цели за обединение на партии, или кабинет, излъчен от парламентарните партии, но с ясна политическа отговорност.

"Дори правителството да е експертно, то трябва да е подкрепено от партиите. Не може да излезем от конструкция, в която никоя партия да не носи отговорност за него. Името, което ще използваме, не трябва да е водещо, а конструкцията и принципите, около които се събира коалицията", посочи Янев на последните консултации при президента Румен Радев, преди държавният глава да връчи първия мандат на ГЕРБ.

По думите му всяка партия трябва да излъчи контактни групи, които да подготвят коалиционно споразумение, след което да се мислят и личностите, които ще участват в правителството.

Последният рунд преди въртележката с мандатите. При президента – "Български възход"

"Важното послание е това, че ние от "Български възход", независимо, че сме най-малките, сме убедени, че въпросите от дневния ред на обществото се решават именно чрез смислен деалог, взаимодействие между партиите и излъчване на конституционно мнозинство за излъчване на правителство", ностоя Янев.

Той посочи за пореден път, че на консултациите с държавния глава на "Дондуков" 2 не са объждали евентуални дати за връчване на първия мандат, нито пък дали третият очакват да отиде в техни ръце.

"Въпросът с третия мандат не се задава за първи път, въпросът доста се преекспонира. Правото на президента е на кого да го връчи... Ако третият мандат бъде връчен на "Български възход" подходът ще бъде – започване на разговори по низходящ ред с най-малката партия в парламента – с "Демократична България", до най-голямата. Ще водим диалог с всички, на базата на търсене на приоритети и конкретни решения", обясни Стефан Янев.

По думите му партията им има една единствена червена линия и това е българският национален интерес. 

"В момента, в условията на война, която е на километри от нас, ако ние, като политическа класа се занимаваме с дребнотемие и не заровим томахавките и не видим какво е водещо за българските граждани, значи, не оценяваме смислено ситуацията. Каквито и вътрешни протеворичия да имаме, когато се появи думата война, те се заравят за по-добро време и се търсят решенията на проблемите", категоричен бе лидерът на "Български възход".

"Българите очакват да им предоставим хляб, а не зрелища", аргументира се той.

Стефан Янев посочи още, че в програмата за всеки един мандат, в програмата на всяка една партия, която участва в преговорите за правителството, трябва да има приоритети, свързани с инфлацията, с цената на живота, с предказуемостта на родното ежедневие.

"Въпросите, свързани с образованието, здравоопазвнето, социалната политика, демографският проблем.  Всички партии, които искат да имат принос към това коалициионо споразумение, са добре дошли", заключи той.

По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени