Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Хавайският Мауна Лоа, най-големият действащ вулкан в света, отново се събуди

Снимка, предоставена от USGS, показва геолог от Хавайската вулканична обсерватория (HVO), който изследва застинал поток лава, Хавай, САЩ, архив, ноември 2014 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хавайският Мауна Лоа, най-големият действащ вулкан в света, започна да изригва за пръв път от близо 40 години, съобщиха американските власти, цитирани от БГНЕС. Вулканът е изхвърлил лава и пепел, а аварийните екипи са преминали в състояние на тревога.

Мауна Лоа показва признаци на натрупване за изригване от години, според USGS - Геологическа топографска служба на САЩ (United States Geological Survey). Властите на Хаваите съобщиха, че не са издавани заповеди за евакуация, въпреки че районът на върха и няколко пътя в региона са затворени, а два приюта са отворени като предпазна мярка.

Уебкамерата на USGS на северния ръб на връх Мауна Лоа показа дълги ярки еруптивни пукнатини в кратера на вулкана, контрастиращи с тъмнината на нощта.

"Изригването на Мауна Лоа е мигрирало от върха към Североизточната рифтова зона, където пукнатини захранват няколко потока лава. При прелитане е потвърдено, че пукнатини на големи височини в Националния парк "Хавайски вулкани" захранват потоци лава  към метеорологичната обсерватория Мауна Лоа. Потоците от лава не заплашват общности надолу по склона и всички индикации са, че изригването ще остане в Североизточната рифтова зона. Вулканичен газ и евентуално фина пепел може да бъдат отнесени от вятъра.

Жителите, изложени на риск от потоците от лава на Мауна Лоа, трябва да прегледат готовността си и да се обърнат към информацията за гражданска защита на окръг Хавай за