Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Реплика на римски кораб плава по Дунав (видео)

Можем ли да подобрим стандарта на живот покрай Дунав чрез културно-историческото наследство?

| обновено на 01.12.22 в 10:55

Асоциацията на дунавските общини „Дунав“ съвместно с българските си партньори по проект "Жив Дунавски Лимес“ реализираха в България свързващ круиз с реплика на римски кораб от IV в. От 30 септември до 13 октомври 2022 г. България беше домакин на единствения по рода си свързващ круиз между осем държави по река Дунав с реплика на автентичен римски кораб от IV в. от тип лусория „Danuvina Alacris („Живият Дунав“).
Корабът е реплика на автентична римска лусория, чиито останки са били намерени в Майнц (Германия). Името на плавателния съд е „Danuvina Alacris“ ("Живият Дунав"). Той е построен за 2 години в Германия, а при изграждането му са приложени методите на експерименталната археология. Корабът не само повтаря напълно вида на някогашната римска лусория от IV в., но и за построяването му са използвани антични занаятчийски инструменти.

Д-р Гавраил Гавраилов и проф. Стоян Проданов в ефира на “Нашият ден“

“Плаването има много слоеве, първо е културният. В нашия екипаж бяхме хора от осем държави. Ние можехме да реконструираме и взаимоотношенията в един екипаж, който е случайно събран. Всички бяхме непознати и трябваше да свикваме един с друг“, казва в ефира на “Нашият ден“ проф. Стоян Проданов, ръководител на катедра в Стопанска академия "Димитър А. Ценов" и допълва:

Много силен е и историческият аспект. Този заряд на проекта слагаше ударение върху нещо, което е сякаш добре забравена или скрита тайна, че Дунавският лимес е част от световното културно-историческо наследство, а ние сме част от този лимес. Проектът трябва да доведе до това да бъде по-известен, по-п