Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2 декември – Международен ден за премахване на робството

Моника Николова: България все още е в челните статистики по износ на хора (видео)

На 2 декември ООН отбелязва Международният ден, напомнящ премахването на робството. Той е приет с решение на Общото събрание на ООН през 1949 г. Макар да сме склонни да говорим за темата в минало време, тя съществува около нас.
Съвременното робство е свързано преди всичко с трафика на хора, целящ трудова или сексуална експлоатация.

Около 50 млн. души са жертва на трафик в момента.

“За съжаление тази цифра нараства. Сякаш на нас ни убягва темата трафик на хора и смятаме, че това е нещо, което е далеч от нас и няма как да ни се случи“, казва в ефира на “Нашият ден“ Моника Николова, директор на Фондация “А21“, и допълва:

“Опитът ни показва, че всеки едни човек е уязвим да попадне в някаква форма на експлоатация, затова е важно да сме информирани. България все още е в челните статистики по износ на хора, това е доста стряскащо.

Много често случаите с трудова експлоатация не са само защото хората идват от по-бедно място и нямат възможност, но някой път желанието за това да отидат в чужбина, търсейки по-добра реализация и по-висок доход, са понякога и мотивиращите желания на хората. Ако хората не са информирани и не знаят как да се предпазят, са уязвими да попаднат в експлоатация“.

Моника Николова в ефира на “Нашият ден“

Превенция...

“Много често говорим на тази тема и винаги споменаваме Националната телефонна линия за борба с трафика на хора – 080020100, която е напълно анонимна и е достъпна не само в България, но и от Европа. Хората могат да се обадят безплатно“, казва още Николова в интервю за БНР и подчертава:

Една от услугите, които линията предлага, е проверка на работата. Ако някой желае да отиде в чужбина с цел работа, може да се обади на линията, там колегите ще направят обстойно проучване и накрая ще дадат становище на човека, който се е обадил, за това какво са открили за офертата. Какви са притесненията за нея и има ли такива. Винаги даваме и насоки как хората да се предпазят, ако все пак решат да пътуват“.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Фондация “А21” е глобална неправителствена организация с офиси в 12 държави по целия свят, която съществува и в България. Нейната сферата на дейност е борбата срещу трафика на хора и съвременното робство, в което живеят над 20 млн. души по цял свят днес. Усилията на А21 в работата срещу трафика на хора в и извън България, са резултат на разбирането, че в XXI век не е допустимо да има толкова много роби по света, повече откогато и да било в човешката история.



По публикацията работи: Зоя Димитрова

Горещи теми

Войната в Украйна