Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо е нужна повече информация за децата с хиперхолестеролемия

Иван Димитров - председател на Федерация "Български пациентски форум"
Снимка: Личен архив

Всяка минута се ражда едно дете FH (фамилна хиперхолестеролемия). Това дете никога няма да може да разгради лошия холестерол, който се натрупва в него – независимо колко здравословен начин на живот има.

В България дори не се говори за национален скрининг за Фамилна хиперхолестеролемия. За да повиши информираността за това заболяване, в България пристига г-жа Магдалена Дакорд, главен изпълнителен директор на FH Patient Network. Това съобщават от Федерация "Български пациентски форум".

Храната и спорта не лекуват високият холестерол и фамилната хиперхолестеролемия.

Магдалена Дакорд, главен изпълнителен директор на FH Patient Network

FH означава повишен риск от ранно сърдечно-съдово заболяване, по-специално коронарна болест на сърцето. Много е важно децата и възрастнит с FH да не започват да пушат. Пушенето причинява увреждане на артериите, неразделна стъпка в развитието на сърдечни заболявания и риск от усложнения. Идентифицирането на FH възможно най-рано в живота е жизненоважно.

Това означава, че лечението може да започне от най-ранна възраст и да бъдат предотвратени усложнения и ранна смърт.

Средната възраст на починалите мъже с FH е 54 години, а на жените 68 години. Скринингът в Европа вече дава своите положителни разултати. В България той почти започна, но спря в зародиш. В Европа вече стартира педиатричен скрининг – при деца над 2 г.възраст.

Като партньорска организация на Федерация „Български пациентски форум” аларамират, че е необходимо и у нас да има превенция относно заболяавнето. Пациентската организация е инициирала многобройните инициативи по темата.

Г-жа Дакорд ще връчи статуетка на годишните награди „Даниела Сеизова – В името на живота”. В рамките на своето посещение ще има редица срещи с родни специалисти, за да обсъди проблемите и ситуацията в България.

Предстоят наградите „Даниела Сеизова – В името на живота” на Федерация „Български пациентски форум”



По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна