Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Тончев: Времето на Пеевски в българската политика приключва

| Интервю
Валентин Тончев, ДПС
Снимка: БГНЕС

Животът на Делян Пеевски в политиката на България и конкретно в ДПС приключи. ДПС ще се яви на изборите с автентичното Движение на Ахмед Доган, който се връща в оперативната политика.

Това заяви независимият депутат, избран от листата на ДПС и от групата на Ахмед Доган, Валентин Тончев в интервю пред БНР.

Той е категоричен, че на Движението се пада тежката отговорност да е носител на промяната в българската политика.

"Именно групата, вярна на Доган, предложиха в НС да се попълни листата на възможните кандидати за премиер на България, за да има по-голям избор президентът Румен Радев", припомни той.

"Искаше ни се повече политическо време, да се попълни списъкът и политическите партии да проявят отговорност. Главчев трябва да търси друг вътрешен министър. Ние сигнализирахме, че този човек - Главчев, демонстрира зависимости в различни дела от работата си. Да напомним за избора и уволняване на областни управители. На г-н Главчев някои му диктува какво да прави ли", коментира Валентин Тончев.

Според него не само вътрешният министър Калин Стоянов, а и други министри от този кабинет са показали зависимости. И изрази съмнение, че старият нов служебен премиер този път ще има по-голяма свобода в избора на министри за проекто-кабинет.

"Ще има ли тази свобода според вас? Силно се надяваме, че ще проведем честни, прозрачни и демократични избори. Преди два дни Бойко Борисов поиска оставката на Калин Стоянов. Каква беше реакцията на Главчев? Тишина!", припомни Тончев.

Депутатът от Движението е убеден, Пеевски не е заплаха за ДПС, и такава няма как да има, защото целия партиен актив, симпатизанти  застават зад автентичното ДПС, начело с Ахмед Доган.

"Отново на ДПС се пада отговорността да е носител на промяната, да отпушим политическата система и да не ходим на 8-и и 9-и избори. Кризата е причинена от един човек и той се казва Пеевски. Един човек, с начина, по който овладява институциите и ползва властта за лични и икономически цели, ни пречи да живеем с европейска правова държава“, коментира Тончев.

Той призна, че всички в ДПС имат вина за сегашното властване на Пеевски:  

"Разбира се имаме вина, никой не си мисли, че Доган и ние ще си заровим главите в пясъка като щраусите и ще прикриваме. Ние трябва да водим откровен разговор с българското общество и да се извиним пред избирателите ни, че Пеевски доби такава власт в българската политика. Ако не беше ДПС, Доган и тези наши членове и симпатизанти Пеевски нямаше да стигне до тази власт“, обясни депутатът.

И допълни:

"Днес всички, които подкрепят ДПС и Доган, са единодушни, че на политическия път на Пеевски трябва да се сложи край."

Тончев каза, че призива на ДПС "Без Пеевски" преминава партийните граници в "България без Пеевски" и намекна, че от САЩ и Великобритания отдавна са свалили доверие от него с вкарването му в списъка "Магнитски".

"Хората около Пеевски цамбурнаха в морето на демокрацията и силно започнаха да се давят. Най-големият актив на ДПС са нашите членове и че всеки може да говори и да изразява волята си и да говори откровено. Докато те изразяват своята воля, ДПС не може да бъде заплашено. Пеевски да не се изживява като моралния съдник на демокрацията на България. Така ли трябва да функционира държавата?", предупреди Валентин Тончев.

И заяви, че ДПС ще излезе по-силен от тази криза:

"Имаме пътна карта и план, по-който вървим. Скоро ще докажем, че ДПС е незаобиколим фактор и работи за своите избиратели. И бъдещето на ДПС се определя от избирателите и симпатизантите на ДПС."

Той сподели, че по места "има мобилизирани хора, инструктирани натискат членове и симпатизанти в битката на Пеевски да овладее ДПС".

Тончев заяви, че нямат притеснения и ще си подредят къщичката, а формулата за това е ясно дефинирано от Ахмед Доган на срещата в началото на седмицата.

Цялото интервю чуйте на звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени