Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политологът Георги Проданов: Причината за връщането на хартиената бюлетина е манипулиране на предстоящите избори

д-р Георги Проданов
Снимка: БГНЕС

Връщането на хартиената бюлетина в секциите с над 300 избиратели е крачка назад, каза в предаването „Ритъмът на столицата“ политологът д-р Георги Проданов.

„Основната причина е една единствена – манипулиране на предстоящите местни избори, евентуално, ако преди тях има извънредни парламентарни, същото вероятно ще е и целта да се случи на тях. На всички е ясно, че хартиената бюлетина е нещо, което много дълго време определяше победителите на изборите и влизането в парламента на странни партии. Връщането към нея, за мен е ясен сигнал към обществото, че няма нужда от почтеност в политиката“, добави д-р Георги Проданов.

По думите му, хартиената бюлетина няма да доведе до връщането на избиратели.

„Избирателите са отблъснати поради други причини и всички ги виждаме през последните месеци. Това отвращение от политиката и от методите в нея, не от процедурата на гласуване и не от идеята, че трябва да бъдем управлявани по справедлив начин“, каза политологът.

Той уточни, че от хартиения вот ще спечелят избирателите на ДПС, които имат известен страх от машинното гласуване, както и посредниците, които търгуват с гласове.

По отношение на новината, че президентът Румен Радев ще връчи в понеделник мандат за правителство на ГЕРБ – СДС, д-р Георги Проданов прогнозира, че вероятно първият мандат ще завърши с провал.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна