Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ген. Тихомир Стойчев: ПП и ДБ искат да поднесат службите на бъдещия премиер

"Българският политически елит е наложил виждането, че Русия е най-голямата опасност за националната и глобалната сигурност"

Снимка: БГНЕС

Депутати от „Продължаваме промяната“ и Ананас Атанасов от ДБ предлагат шефовете на Държавна агенция „Национална сигурност“, Държавна агенция „Технически операции“, Служба „Военно разузнаване“ и Държавна агенция „Разузнаване“ да се назначават от Министерски съвет по предложение на министър-председателя, вместо с президентски указ. Измененията са част от гаранциите за съставяне на правителство на малцинството, в случай, че се стигне до втори мандат. Става дума за промени в 4 закона.

Генерал Тихомир Стойчев, който е експерт по сигурността и бивш директор на Централната служба за борба с организираната престъпност, посочи пред БНР, че досега не сме чули реална оценка на системата за сигурност.

„ На нейната функционалност и резултати, извън приемането на годишните доклади за състоянието на сигурността, които Министерски съвет внася, сякаш на конвейер, ежегодно в Народното събрание. Преместваме нещата и ни се иска да ги поднесем на бъдещия премиер. Тези вносители явно знаят кой ще е той

Генерал Стойчев смята, че българският политически елит е наложил виждането, че Русия е най-голямата опасност за националната, регионалната и глобалната сигурност.

Той посочи, че най-важният от досегашните закони е този за Управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност на Република България.

„По него има трима адресати, които получават основната информация от специалните служби и МВР. Тя отива на бюрата на президента, на премиера и на председателя на НС. Те се разпореждат с нея“

Оценката му е, че службите работят слабо.

Ако работеха ефективно, една част от политическия ни елит на прехода, включително и част от тези вносители на предложението, трябваше да се намират на друго място, а не на жълтите павета. Те трябваше да са на място, където да изтърпяват наказание“.

Той обясни още, че за миграцията се говори от години, но ние отново се оказваме недостатъчно защитени.

„Всички прогнозират, че вълната й ще нараства. Към конфликтите в Изтока се добави и този в Украйна. В Молдова също има напрежение. От Русия бягат хора. Едно от най-важните неща, по които се оценява сигурността, е ненакърнимостта на територията и на границите“.

В Закона за МВР има над 150 промени, посочи експертът.

„В един момент спряха да ги броят. Тези главни секретари и министри, когато внасят законите, всъщност се интересуват как да забогатеят“.

Стойчев отбеляза още, че не се изпълнявахме последователно Стратегията за превенция на престъпността и тази за противодействие на организираната престъпност и корупцията, която е елемент от организираната престъпност. Той отбеляза още, че очаква да настъпи процес на още по-задълбочена политизация на службите.

Политиците станаха по-големи рекетьори от тези, които бяха известни в средата на 90-те години“.

Цялото интервю на Снежана Иванова с генерал Тихомир Стойчев може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна