Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Инвестициите в отбрана и тяхното увеличаване са безалтернативни"

Никола Лалов: България има капацитет да окаже военна помощ на Украйна, определящо е желанието

"Неуспехите на военните ни проекти са предизвестени от лошо планиране"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Предложението на служебното правителство за военна помощ за Украйна е секретно. Не е изненада, че българската помощ ще бъде ограничена до леко стрелково оръжие и до боеприпаси, но въпреки това тя може да е от изключителна полза за украинците. Украинците се нуждаят много от снаряди за старите съветски оръдия, с каквито българската армия разполага". 

Това каза пред БНР журналистът от "Медиапул" Никола Лалов. 

И допълни, че страната ни има капацитет, но определящо е желанието

По думите на журналиста българската помощ няма да обърне хода на войната, но "въпросът е доколко България е осъзнат съюзник на НАТО". 

"България и Унгария останаха единствените две страни от Европейския съюз и от НАТО, които не оказват пряка военна помощ. До известна степен става въпрос на доверие и на ценности в този процес... Ще бъде жалко, ако България се опита да отбие номера. Не можем да заблудим нито съюзниците в НАТО, нито самите украинци". 

В предаването "Неделя 150" Лалов подчерта, че помощта, която се подготвя в момента, няма да доведе до пропуски или до напрежение в отбранителните способности на страната ни:  

"Съюзниците в НАТО осигуряват подкрепа на всички членки, които решат да окажат военна помощ. За нас е важно сравнението със Словакия, където ситуацията е аналогична. Те взеха решение да помогнат с изтребители МиГ-29 и с комплекс С-300 и получиха подкрепа от съюзниците в НАТО, които поеха охраната на въздушното пространство на Словакия и дислоцираха на нейна територия ракети "Пейтриът". Това е въпрос на планиране в рамките на НАТО. Не се допуска държава, която предоставя критично за своите способности въоръжение, да страда от липса на способности". 

Според него неуспехите с реализирането на военните проекти у нас са предизвестени от лошо планиране, от лоши финансови разчети и от лошо управление на самите проекти: 

"Резонен е въпросът доколко Министерството на отбраната има капацитет да реализира успешно големи военни проекти. Към момента служебното военно правителство завърши усилията на последните няколко правителства и предложи програма за модернизация на армията с повече от 10 проекта на обща стойност над 6 млрд. лева... Отлагани във времето модернизационни проекти в цяла Европа сега започват да се реализират и България трябва да прецени дали да започне да инвестира в своята армия. Тези инвестиции не са евтини, но военното оборудване и въоръжение поскъпват непрекъснато и колкото повече се бавят проектите, толкова повече ще бъдат оскъпени. Инвестициите в отбрана и тяхното увеличаване са безалтернативни". 

Във връзка с хода на войната в Украйна журналистът посочи, че вероятно зимата няма да бъде добър съюзник на Русия

"Руският план изглежда е да причини продоволствена криза в Украйна, докато украинците разчитат да вземат предимство над лошо екипираните руски донаборници. И от двете страни зимата ще бъде използвана за преоборудване и за подкрепа на позициите и въоръжението. В този смисъл Украйна може да вземе предимство, тъй като сред съюзниците в НАТО се наблюдава ясна решимост да подпомагат с тежко оръжие".

Интервюто с Никола Лалов можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна