Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Андрей Цеков: Проблем на държавата е как да въведе в експлоатация незаконно строителство

Снимка: стопкадър NOVA NEWS

"Наблюдаваме поредна стъпка в поредна сага с генезис отпреди повече от 2-3 години с начина, по който по времето на ГЕРБ е възлагано пътното строителство. Решението на Конституционния съд не решава спора за това дали са дължими едни суми. То казва, че не е работа на Народното събрание да се занимава с този казус, а е работа на министъра на регионалното развитие. И се връщаме отново към генезиса". 

Това каза пред БНР Андрей Цеков, депутат от ПП, зам.-министър на финансите в правителството на Кирил Петков. 

Коментарът му е във връзка с решение на КС да обяви за противоконституционно решението на 47-ото Народно събрание, с което беше разпоредено да бъдат платени половината от парите по договорите за пътно поддържане. 

И посочи, че в продължение на години ГЕРБ са прилагали един подход към строителството на пътищата - трябва да се строят скъпо, бързо и от определен кръг от фирми

"Единият начин е на принципа на черната кутия - инхаус договор с кухо държавно дружество "Автомагистрали", през което се наливат огромни милиарди. Без обществена поръчка - по цена, върху която няма конкурентен натиск. Другият принцип е с т.нар. договори за текущ ремонт и поддръжка - сключва се договор с всяка една от групите с минимална стойност от около 20 млн. до 30 млн. лева. В рамките на този договор те трябва да изкърпват дупки по пътищата. С допълнителни възлагания започват да се възлагат основни ремонти". 

По думите на депутата е незаконно това, че Законът за обществените поръчки е заобиколен:  

"Строителството по АМ "Хемус" и по всички договори за текущ ремонт и поддръжка е осъществявано без проекти, без разрешение за строеж, без строителен надзор... Големият проблем на държавата е как да въведе в експлоатация незаконно строителство на стойност милиарди и как да го разплати", обобщи Цеков в предаването "Нещо повече". 

Той подчерта, че единственият правилен път е този на правото.

Интервюто с Андрей Цеков можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени