Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северина Маркова изброди 1200 км из Ирак

Който веднъж е пътувал с нея, иска пак. Който е прочел книгите ѝ "Вихрушка" и "Затворници на времето", пита кога ще допише новата. А професионалният гид и пътешественик Северина Маркова отговаря: "До този момент през 2022 година съм била само седем дни в България, кога да я завърша" и хваща поредния самолет. Израснала в Сирия и Ливан, Северина е гражданин на света, който не се бои да поеме към места, където малцина биха отишли доброволно. Тя изброди Пакистан, води групи в Иран, а последното ѝ лудо приключение беше повече от 1000 километра из Ирак. Успях да разпитам за него по телефона, преди да поеме за Куба.


Ирак е място със затруднителни правила за мъже, а какво остава за чужденка, тръгнала по неутъпкани пътеки. Г-жа Маркова, обаче разкрива, че ако подхождаш без предразсъдъци и се съобразяваш с местните нрави, не е чак толкова страшно. Запитах моята гостенка как са се отнасяли към нея в типично мъжка държава като Ирак. Ходела ли е забулена и попадала ли е под ударите на моралната полиция там. Оказа се, че не е имала проблеми, макар да са я гледали странно.

Толкова рядко се намира човек, бродил из Иран и Ирак в наши дни, че няма как разказът на професионалния гид Северина Маркова да не продължи и в следващо издание на "Покана за пътуване".

Снимки: личен архив на Северина Маркова

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени