Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Минеков: Народният театър е в най-тежкото си състояние

Снимка: Савина Спасова

Това е най-тежкото състояние, в което е бил Народният театър, заяви пред БНР служебният министър на културата проф. Велислав Минеков.

Той декларира, че винаги ще е на страната на творците в театъра. Според него основната щета е разединението на артистите:

"Това е колектив, който работи заедно. Това не е театър за моноспектакли. Те работят всички заедно – от осветителя до последния артист, техници, шивачки – всички са заедно. Това е абсолютен шок, който няма да бъде излекуван просто с уволнението на Василев. Затова ще са нужни години".

"Мисля, че работодател, който иска от служителите да се подпишат в негова защита, е явление, което е изключително унизително за самия работодател", коментира проф. Минеков в интервю за предаването "Неделя 150". Според него целта е да се насочи целия проблем извън театъра.

"Има натиск. Има редица професионалисти, които са били принудени да напуснат – някои от тях с малко обезщетение. Сред тях има професионалисти, които за съжаление няма и да се върнат. Имало е също едно разбиване на врата по поръчка дали на директор, дали на пиар, което е много загадъчно", посочи служебният министър на културата.

Според него в основата е моралният въпрос дали замесените в скандала ще си подадат оставката:

"Василев (бел.ред. директорът на Народния театър Васил Василев) не е смел човек. Той никога не би се опитал да помоли някой да напусне или да направи каквито и да било постъпки за това напускане. Лицата са 2. Едната е уволнената от мен, дисциплинарно миналата година, г-жа Стефова, която той назначи на странния пост главен секретар. В момента всичките тези подписки и събрания се водят от нея. Има абсолютна шпиономания, телефоните трябва да се оставят отвън, трябва да се подпишат всички вътре в сградата… Атмосферата наистина е ужасна. Тук някой сам и доброволно трябва да напусне. А може би лицата, които трябва да напуснат, са вече трима. На този кантар, на който стои назначеният за директор чиновник плюс тези две госпожи – от другата страна стоят лица, които са имена и които, ако отсъстват от театъра, това ще причини финансови щети на театъра".

Проф. Минеков подчерта, че при него е дошла подписка от над 3000 души в защита на Александър Морфов, които обясняват какво трябва да се случи в театъра.

За скандала в Народния театър министърът подчерта, че няма нищо общо с него: "Нито съм писал по врати, нито аз съм избирал пиарките вътре и главните му секретарки. За съжаление, първо беше едно изключително непочтено поведение с едно много тежко интервю във вестник с неприятен адрес, с назоваване на лице, което е извършило престъпление, че това е етнически проблем – не знам защо е такъв. Един месец се мълча. За един месец станаха чудеса. Този скандал можеше изобщо да не излезе на сцената на Народния театър. Той можеше да бъде решен в половин час, без никой да разбере".

На изказването на Тома Биков от ГЕРБ, който каза, че "проф. Минеков трябва да се скрие", защото е назначил себе си за шеф на УС на Фонд "13 века България", а Татяна Дончева за член на управата, проф. Минеков отговори:

"Г-н Биков не познава закона. Първо да прочете закона и да види кой кого назначава, по какъв начин, за какъв период и след това да се изкаже още веднъж. Аз не назначавам никого, независимо какъв е той, нито себе си дори. Аз съм длъжен да бъда шеф на УС до последния си ден като министър на културата. Следващият министър ще бъде също председател на УС. А Татяна Дончева - като много силен юрист и човек с отношение към националната култура, та дори и като оркестрант – тя е свирила с едни от най-известните имена в света".

Проф. Минеков подчерта, че присъствието на Татяна Дончева в Зала "България" е изключително редовно:

"Там няма да видите депутат, няма да видите Биков, няма да видите Борисов никога. Това е една малко странна компания, която е част от върха на нашата интелектуална класа".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна