Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"В културата няма място не политиката, а партийността"

Захари Карабашлиев: Ръководството на Народния театър изпраща послание към творците - "Можем без вас"

"Посланието, че можеш да се освободиш от Явор Гърдев, но не от някой друг, е ужасно"

Снимка: Антония Енева, БНР

"Посланието, което се изпраща от ръководството на Народния театъра, че можеш да се освободиш от Явор Гърдев, но не от някой друг, е ужасно силно. Аз мога да продължа да пиша от вкъщи, от спалнята си, но Явор Гърдев не може да режисира от неговата спалня! Мястото на Гърдев и на Морфов е вътре в театъра. Това е посланието, което ръководството на Народния театър изпраща към творците - ние можем без вас!".

Това заяви пред БНР Захари Карабашлиев, който подаде оставка от поста писател на Народния театър заради "конфликт, който ескалира и излезе далеч извън стените на най-високата театрална институция", както написа той във фейсбук. Скандалът в театъра беше провокиран от появата на пиара на институцията Велислава Кръстева, бивш ПР на ДПС и бивш депутат, заедно с почетния председател на Движението в деня на парламентарните избори, което предизвика остра реакция в представители на трупата на Народния театър. Вратата на пиара на театъра беше надраскана с надписи "ДПС" и "Изчезвай", табелката с името ѝ беше изкъртена, а за деянието вина пое режисьорът Александър Морфов, който обвини Кръстева в "политическа пропаганда".  

Писателят сподели още:

"Това, което направих в Народния театър, това си е моят личен протест. Аз повече вярвам в индивидуалния протест. Вярвам в това - нещо, което смяташ, че не е редно, да не минава през теб. Не може да ходим на площада да протестираме, а когато несправедливостта мине през теб, ти да се обърнеш на другата страна, а не да гледаш истината в очите. ... На мен ми е мил Театърът и затова го напуснах".

По думите на Захари Карабашлиев е нормално всеки от актьорите в Народния театър да има своя позиция по темата и да не излизат с обща.

Според него в културата няма място не политиката, а партийността:

"Партийният човек и човекът на културата са много различни. Кои партийни поети и писатели са били добри? Но от друга страна - кой голям поет и писател не е бил политически ангажиран? Ботев ли, Яворов ли? Вижда се разликата между тясно партийното и политически ангажираното".

Карабашлиев подчерта, че проблем е "отровената атмосфера в Народния театър.

"Последиците от случващото се в Народния театър в краткосрочен план са неприятни, в дългосрочен - не виждам как могат да се оправят. Няма воля за решаване на този въпрос", коментира писателят и обясни, че песимизмът му идва от това, че и двете страни - от едната страна Кръстева и Васил Василев, а от друга страна Морфов - са много твърди.

Интервюто на Георги Марков със Захари Карабашлиев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Десислава Христозова

Деси, къде си? – как да се преборим с излишните килограми заедно

Над 60 процента от българското общество има проблеми с килограмите . Затлъстяването е като лавина. Да си дебел е стигма. Обществото се прави, че приема тези хора. Мисията на Десислава Христозова е да покаже на светло хората с наднормено тегло , как живеят те и как се борят с излишните килограми. На това е посветена нейната..

публикувано на 30.07.24 в 09:42

Задава ли се контрол върху личната кореспонденция през чат приложения?

С добрата инициатива на законодателя се въвеждат мерки, които нарушават драстично и нашите права . Това заяви пред БНР Богомил Шопов, съосновател на "Електронна граница - България", във връзка с обсъждана промяна в директива за правото на неприкосновеност на личния живот и електронни комуникации. Става дума за предлагана задължителна..

публикувано на 30.07.24 в 09:13
Биляна Гяурова

Биляна Гяурова за решението на КС: Късогледство и двоен стандарт

" Конституционният съд не успя да надскочи собствените си ограничения и да бъде на висотата на актуалната политическа и геополитическа обстановка. Това конституционно решение не е просто затворено в рамките на България, а има проекция и извън нашата територия." Това каза пред БНР Биляна Гяурова, директор на Българския институт за правни..

публикувано на 30.07.24 в 08:35
Татяна Дончева

Татяна Дончева: Отровените отношения в лявото трябва да бъдат преодолени

Събиранията на Бузлуджа са знакови. Бузлуджа този път беше вид лакмус дали процесите, тръгнали между различните леви формации, срещат подкрепа сред левите хора. Това каза пред БНР Татяна Дончева, лидер на "Движение 21", след срещата за ляво обединение в Стара Загора. Призиви от Бузлуджа: Да се обединим Левите хора одобряват тези..

публикувано на 29.07.24 в 08:25

Хеликоптер на ВВС облита района на инцидента в Елин Пелин

Малко преди 9 ч. хеликоптер на Военновъздушните сили започна облитане на района на инцидента в Елин Пелин. Така наречените бронирани военни машини "котки" също влизат в периметъра, вероятно за да направят пореден опит да огледат ситуацията.  По-рано през деня стана ясно, че това не се е случило 2 пъти в изминалите часове след старта на инцидента...

публикувано на 26.07.24 в 09:07

Росен Белишки: Мит е, че през летните месеци има бум на домови кражби

1679 са извършените домови кражби на територията на цялата страна за първите 6 месеца на тази година . Това обяви пред БНР Росен Белишки от Главна дирекция "Национална полиция".  За сравнение той посочи, че за същия период на миналата година те са били 2018. " Имаме намаление на регистрираните престъпления с 16% , което е около 340 случая..

публикувано на 25.07.24 в 15:28

ГИТ: Нямаме правомощия да извършваме проверки на територия на друга държава

Нямаме правомощия да извършваме проверки на територия на друга държава , заяви пред БНР Димитър Маджаров от Дирекция "Трудова мобилност" в Главната инспекция по труда. "В случай, че българите сключат договор директно с работодател в чуждата държава, правомощията на Инспекцията по труда са ограничени единствено до подаване на сигнали до..

публикувано на 25.07.24 в 14:57