Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Матеев: Николай Денков е одобрената номинация за премиер от Изпълнителния съвет на ПП

Милен Матеев
Снимка: БГНЕС

"Да, академик Николай Денков е одобрената номинация за премиер от Изпълнителния съвет на "Продължаваме промяната".

Това потвърди пред БНР депутатът от "Продължаваме промяната" Милен Матеев и уточни, че все още няма решение за това на Националния съвет на партията.

"За да може да бъде работещо правителството на малцинството, което ще предложим, ние искаме гаранции, че наистина има консенсус в парламента по поставените от нас приоритети и НС започва работа по внесените вече законопроекти, в които са включени приоритетните за нас и за страната теми. ... Ако нямаме гаранции за това, не миждаме смисъл да съставяме такова правителство", подчерта той.

По думите на Матеев ПП няма "да се крият зад експертни кабинети и да предлагат нещо само за да покажат на обществото, че са направили усилие за съставяне на правителство с втория мандат":

"Ако получим нужната подкрепа за нашите приоритети и първоначални гаранции, че наистина парламентът ще работи за тях, ние ще предложим едно наистина работещо правителство".

Той подчерта, че покани за подкрепа на кабинет с мандата на ПП ще получат всички политически партии, представени в Народното събрание:

"При нас никога не е стоя въпросът за някакви задкулисни договорки. В парламента, пред очите на всички, ще се види кой ще предостави подкрепа и кой - не. ... Предполагам, че всички партии ще изразят мнението си по предложената от нас програма и ще покажат дали искат България да има редовно правителство с втория мандат, представлявано от ПП и подкрепено от ДБ, или - не".

Матеев посочи, че ПП се надяват президентът Румен Радев да им предостави достатъчно време за разговори, преди да им връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени