Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП и ДБ спрягат различни имена за кандидат за премиер

Снимка: БГНЕС

След като беше отхвърлен проектокабинетът на най-голямата политическа сила ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната“ стартира инициативата за съставяне на правителство с втория мандат.

От партията на Кирил Петков и Асен Василев обявиха, че ще предложат кабинет на малцинството заедно с „Демократична България“ като вече се спрягат различни имена за кандидат за премиер. 

Очакваният и предварително оповестен председателски съвет, на който от "Продължаваме промяната" искаха да се обсъдят техните законодателни приоритети като следващите носители на мандат за съставяне на правителство, се осуети. Спорен председателският съвет е бил насрочен за този час от председателя на НС Вежди Рашидов, но отменен заради настояване на ГЕРБ. 

В късния следобед вчера от ПП изпратиха до парламентарните групи писма, озаглавени: "Покана за втори мандат", в които се очертават следните приоритети - Намаляване на неравенството; Подобряване на условията за бизне; Увеличаване на доверието в демокрацията в България, правовия ред и изборния процес; Шенген през 2023 и влизане в Еврозоната през 2024 г. и настояване за гласуване в зала на:  а) закона за КПКОНПИ, б) отхвърлянето на промените в Изборния кодекс, в) приемане на предложенията за промени в законите за службите и г) бюджет.

Днес пред медиите съпредседателят на ДБ Христо Иванов, чиято политическа сила е сочена за партньор на ПП за втория мандат, приветства този подход и изброените приоритети, защото, по думите му, това е реалният тест да се формират някакви мнозинства:

"Просто сме в трудна ситуация и трябва да търсим решение и затова колкото и да е трудно да има правителство в този парламент мисля, че отговорното поведение е да опитаме да бъде намерена формулата то да бъде излъчено и че най-реалистичният сценарий е с втория мандат."

Вече се спрягат две имена за кандидат за премиер. Едното е на Надежда Йорданова от ДБ. Тя обаче категорично опроверга информацията:

"Не, не е обсъждана такава възможоност, премиерът ще бъде посочен от ПП."

Все по-активно се спряга и името на бившия министър на образованието и депутат от ПП Николай Денков. От ПП не потвърждават на този етап. Лидерът на ДБ Христо Иванов подчерта, че кандидатът за премиер трябва да се излъчи от ПП:

"Логично е кандаидатът за премиер да бъде излъчен от мандатоносителя, за мен е логично лидерите да останем встрани от състава на кабинета и остриетата не трябва да присъстват, тъй като ще бъде толкова трудно функционирането на кабинета лидерите трябва да бъдат тук и ежедневно да осигуряват възможността то да функционира".

От ГЕРБ категорично заявиха, че няма да подкрепят втория мандат Тома Биков коментира  пред БНР:

"От нас не е искана подкрепа, а и да бъда поискана няма да бъде дадена. Според мен няма да бъда успешен втория мандат, кабинет на малцинството,  защото нито формулата, която се очертава, нито намеренията са сериозни. Според мен, по скоро искад да вдигнат малко пушилка, за да върнат накрая мандата неизпълнен. Аз обаче се надявам те да изпратят формула и персонален състав, структура на правителство, да го внесат в залата и да се гласува, така както направихме ние."

За ДПС и  Възраждане няма промяна в позицията и няма да подкрепят втория мандат, БСП не виждат вариант за реализиране на мандат на ПП и остават с очаквания за третия проучвателен мандат. 

Тома Биков от ГЕРБ е категоричен, че формацията няма да подкрепи кабинет с втория мандат".

"От нас не е поискана подкрепа, а и да бъде поискана, няма да бъде дадена. Според мен няма да бъде успешен защото нито формулата, която се очертава, нито намеренията са сериозни. Според мен по-скоро искат да вдигна от малко пушилка, за да върнат накрая мандата неизпълнен. Аз обаче се надявам те да представят и формула, и персонален състав, и структура на правителство, да го внесат в залата и да се гласува - така, както направихме ние".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МОН публикува резултатите от външното оценяване след 7-и клас

Министерството на образованието и науката публикува резултатите от Националното външно оценяване в края на 7-и клас. Проверката става в системата на МОН  https://infopriem.mon.bg  с входящ номер и идентификационен код. Над 59 000 седмокласници на НВО по български език и литература На национално външно оценяване по български език и литература се..

публикувано на 01.07.24 в 14:14
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Росен Желязков е най-приемливата фигура от ГЕРБ, за да се събере широка подкрепа

Росен Желязков е най-приемливата фигура от ГЕРБ, която може да събере най-широка подкрепа. Времето за търсене на подкрепа се съкращава, а публично договорено мнозинство няма. Този ход изглеждаше изненадващ и поставя в трудна позиция ГЕРБ, коментира пред БНР политологът Калоян Велчев. "С излъчването на надпартиен кабинет се търси..

публикувано на 01.07.24 в 14:11

75 надгробни плочи в гробищния парк на Нова Загора са разбити от малолетни

75 надгробни плочи в гробищния парк на Нова Загора са били разбити от малолетни в събота. По случая са задържани няколко момчета на възраст между 9 и 11 години , съобщиха от полицията в Сливен. Те са отведени в РУ-Нова Загора и с тях е проведена беседа в присъствието на инспектор от Детска педагогическа стая . Кореспондентът на БНР в Сливен..

публикувано на 01.07.24 в 14:07

Koнcтитyциoнният cъд отмени съдебната медиация

Koнcтитyциoнният cъд cпря т.нар. съдебна медиация. Това става в деня, от който трябваше да започне нейното практическо прилагане. След жалба на Висшия адвокатски съвет конституционните съдии обявиха за противоконституционни приетите от 49-ото Народно събрание законодателни промени, с които беше въведена мeдиaция за определена група гpaждaнcĸи..

публикувано на 01.07.24 в 13:58
Тони Николов

Тони Николов: Църковната дипломация променя отношенията

Изказванията на митрополита Даниил и служението му като патриарх са съвсем различни . Затова при интронизацията на патриарха му събличат митрополитските одежди и обличат нови, защото си в съвършено друга роля. Това променя . Това коментира пред БНР Тони Николов, философ и журналист, главен редактор на Портал "Култура". " Църковната дипломация..

публикувано на 01.07.24 в 13:42
Президентът Румен Радев

Президентът Радев е на работно посещение в Гърция

Президентът Румен Радев е на работно посещение в Република Гърция. В Атина държавният глава ще участва в откриването на 28-ата годишна кръгла маса на "The Economist". Тази година на форума ще се обсъждат задълбочаващите се геополитически конфликти, климатичните промени и глобалната икономика. Румен Радев ще има разговори с гръцкия..

публикувано на 01.07.24 в 13:37

Доц. Иво Янев: Патриарх Даниил показва, че има желание за дипломатично и обединително начало

Патриарх Даниил е изключителен монах, духовен човек, вярващ и като молитвеник на БПЦ ще ни изненада, в добрия смисъл на тази дума, и ще покаже добри грижи за БПЦ и за Софийската епархия. Това сподели в интервю пред БНР доц. д-р Иво Янев, зам.-декан на Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски".  И призна, че също бил изненадан..

публикувано на 01.07.24 в 13:29