Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване на "Екзакта" заключи: 65% от българите гледат с песимизъм към идната 2023-а

Снимка: flickr

54% от българите дават негативна прогноза за това каква ще бъде Новата 2023 година за света. 29% от тях очакват тя да е толкова лоша, колкото 2022 г., а 25% се опасяват, че Новата 2023 г. може да е и по-лоша от 2022 г.

Това показва национално изследване на "Екзакта", проведено в периода от 5 до 12 декември 2022 г., чрез пряко полустандартизирано интервю с 1050 пълнолетни лица в 70 населени места на страната.

Изследването е реализирано със собствени средства в рамките на изследователската програма на социологическата агенция.

Едва 23% от българите очакват 2023 г. да е по-добра за света от 2022 г., като така мислят предимно млади, образовани, заможни хора и столичани.

Според "Екзакта" данните показват осъзнатостта на българите за това, че живеем във взаимосвързан свят, в който няма "острови на благоденствието" на фона на глобалните кризи, неблагополучия и заплахи.

Затова социолозите от агенцията твърдят, че българските политици ще трябва да могат да "калкулират" своите възможности и ограничения при подобна специфика на масовото съзнание.

Скептицизмът на българите нараства, когато бъдат питани каква ще бъде Новата година за Европа – 61% имат негативни очаквания. Една трета от тях очакват Новата година да е толкова лоша за Европа, колкото е 2022 г., а 28% допускат, че 2023 г. може да е и по-лоша. Добра 2023 г. за Европа очакват една четвърт от интервюираните - предимно млади и образовани хора с висок стандарт, както и жители на столицата.

Най-много са песимистите за това каква ще бъде Новата година за България.

65% от интервюираните декларират негативни очаквания – според 36% от тях, 2023 г. ще е по-лоша от 2022 г., а според 29%, 2023 г. ще е толкова лоша, колкото е 2022г.

Песимисти за 2023 г. са по-често хора с нисък стандарт на живот, роми и жители на градовете - областни центрове, а оптимисти – младите хора и столичаните. Оптимистите за бъдещето на страната ни са намалели двойно за последната година, отчитат от "Екзакта".

"На фона на скептичните очаквания за 2023 г. като цяло, регистрираме малко повече оптимисти за следващата година в личен план - 36%. Песимисти за своята 2023 г. са 47% - по-често необразовани, бедни и политически апатични българи, а оптимисти са млади и образовани хора, столичани, симпатизанти на "Продължаваме промяната", на "Демократична България" и на ГЕРБ", коментират анализаторите.

От вторичния статистически анализ е видно, че на 17% възлиза делът на българите, които имат оптимистични очаквания за 2023 г. едновременно: за света, за Европа, за България и за себе си.

26% пък са хората с песимистични очаквания едновременно за света, за Европа, за България и персонално за себе си през Новата 2023 г., сочи още проучването на "Екзакта".

По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени