Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгени Серафимов:

Пърформанс представя спасяването на кръста и връзката с водата

На Богоявление, когато хората се хвърлят в ледените води, за да извадят кръста, Кюстендил посреща празника с голяма ледена скулптура с формата на кръст. Концепцията на проекта е вдъхновена от динамиката на климатичните промени, затоплянето и намаляването на питейната вода в глобален мащаб.

"Денят,  в който наистина водата, кръстът, вярата и надеждата за по-добър живот се обединяват“, казва в "Нашият ден“ художникът Евгени Серафимов.

Идеята за този пърформанс идва през 2022 година точно на Богоявление.

"Ние художниците сме такива хора. Получаваме натрапчива мисъл. Някои го наричат вдъхновение. И така при мен се съчета идеята за замръзналата вода. Спасяването на кръста и водата, вярата в едно общо. Представих си как до Кюстендил, до замръзналите басейни, се вдига една мащабна ледена скулптура с формата на кръст. И как той би засиял в студеното януарско утро“, споделя художникът.

И допълва, че благодарение на Националния фонд "Култура" идеята може да превърне в реалност, стига атмосферните условия да позволят това. Идеята е да се проследи във времето, как тази ледена скулптура се разтапя и как се връща във водата.

"Догодина след още 365 дни на Йордановден ще покажем видеото по изграждането на този леден кръст“, посочва Серафимов.

Художникът стои зад други мащабни проекти като картината с името "Майсторът на един декар" в Кюстендил. В продължение на 3 дни млади художници изрисуваха площад "Велбъжд" с един от автопортретите на Владимир Димитров-Майстора.

"Изкуство се прави лесно навсякъде, стига то да тупти у теб. При осъществяването на всяко едно изкуство се появяват хиляди пречки и спънки и неща, които затрудняват неговото осъществяване“, казва още Евгени Серафимов.

Според него изкуството винаги се променя. В България и тук на Балканите ние сме по-консервативни не само на тема изкуство, а по принцип. И когато се каже "изобразително изкуство", ние си представяме рамка, галерии. А изкуството отдавна е излязло на площадите, по фасадите на сградите. Отишло е дори в природата.

В изграждането на кръста ще участват 50 души, които са част от школата "Новите майстори“, и 10 деца от ромски произход от кюстендилския квартал "Изток“.

"През тези 6-7 години, в които се занимаваме с проекти в такъв голям формат, е още по-лесно, защото ние вече имаме бекграунд и много лесно се получава. Превърнали сме се в нещо като марка за ниво и качество, и за интересно и нестандартно изкуство“, посочва още Евгени Серафимов в интервю на Кирил Чобанов за “Нашият ден“.

Снимки – личен архив
По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени