Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"България е най-големият вносител на оръжие в Украйна"

Полк. Николай Марков: Редовно правителство може да вкара България в поредната национална катастрофа

Според експерта има изградена "стройна система - бързи правителства, невзрачни комбинации, които за кратко време да направят големи глупости и след това да изтекат в канализацията"

полк. Николай Марков
Снимка: Борислава Борисова

"В религиозния християнски разказ е записано – сухата смоковница се отсича и се хвърля в огъня. Няма да измислим нещо по-голямо от това. Когато едно дърво не ражда плодове, дори в един селски двор, се отсича и се хвърля в огъня. Ако имаме някаква класа, която носи отговорност за държавното управление – единственият индикатор за качествено управление са резултатите. Ако ние, които сме страна по обществения договор, не ги усещаме тези резултати, означава, че нещата не са добре."

Този коментар направи в интервю за БНР полк. Николай Марков, експерт по национална сигурност, университетски преподавател, бивш служител на НСО. 

"Идеята беше да бъдем демократична държава. Една идея, за да стане усещане за всички – ако страните по обществения договор, всички членове, нямат усещане, че нещо се случва, то не се случва."

"Аз не знам българин, който да е усетил по нещо, че е член на Европейския съюз", заяви Марков в предаването "Политически НЕкоректно". По думите му "тук следват някаква европейски вдигната вълна за ограбване на европейски капитали, която се случва в цяла Европа".

Честните избори не могат да бъдат произведени от тези, които в момента наричаме статукво, смята Марков. "Оформи се един много добре обучен елиткойто овладя политическата технология и чрез нея се възползва да върши криминални действия". 

Не трябва да имаме редовно правителство, подчерта експертът, който застъпва тази позиция от месеци.

"Ако имаме такова, има много външни фактори, международни, които българският среден избирател не ги знае, ако имаме редовно правителство, то ще бъде принудено – по силата на определени договори и споразумения, да вземе решения, които могат да вкарат България в поредната национална катастрофа."

Марков поясни, че става дума за "това, което се подготвя като инвазия на НАТО на украинска територия".

"Когато президентът ясно каза, че в България има политически сили, които са готови да въвлекат България във война, никой не трябва да се съмнява, че президентът има информация, придобита по линия на специалните служби. (…) Имаме късмет, че имаме една мъртва Конституция, донякъде е късмет, защото тези неща трябва да се изпълняват от редовно правителство."

И сега служебното правителство много надвишава своите правомощия по Конституция, допълни той.

"И в САЩ, и в Русия има хора, които са разумни. Има и неразумни. Украйна не ги броя в това число, защото те са просто публиката, участниците, пушечното месо. Когато се разберат големите играчи на тази сцена, войната ще приключи толкова бързо, колкото и започна. Не зависи от украинците, какво оръжие имат и т.н. Зависи от преговорите. И сега се преговаря. И сега се търсят решения", посочи Николай Марков относно хода на войната в Украйна.

След изборите ще се повтори това, което сега се случва, за още един период – няма да имаме правителство, консенсус не може да се състои, прогнозира Марков.

Политическата система осъзнава опасността, пред която е поставена, смята анализаторът.

"Хитри са нашите. Те искат да усвояват, много обичат да усвояват финансови средства, в спокойна среда, ако може. Тоест да няма такива кризи, международни, от които да последват тежки неща за тях. Искат да контролират напълно съдебните и охранителните органи, както и полицейските. Искат да имат пълна хегемония по отношение на управлението. Не искат да управляват демократично тази страна."

Според Марков е била изградена "стройна система - бързи правителства, невзрачни комбинации, които за кратко време да направят големи глупости и след това да изтекат в канализацията" и служебният кабинет е част от тази игра.

"И той взе решения, които няма право да взема - с изпращането на оръжия за Украйна. По Конституция не е възможно редовно Народно събрание да задължи служебен кабинет с нещо. Дефинитивно, императивно е казано какво може служебният кабинет, какви са му правомощията. Оттук нататък не следва, че може всичко, щом парламентът го задължава. Може да задължат редовно правителство, но не и служебно правителство."

"България е най-големият вносител на оръжие в Украйна – не САЩ, нито Европа. Нашият военнопромишлен комплекс, с който се гордеят дори умнокрасивите, той е много мощен. То се произвежда денонощно, на три смени, 24 часа и всичко се изпраща за там и не от вчера, не от онзи ден", изтъкна експертът по национална сигурност.

Вече има подписан указ на руския президент за спиране на доставките на суровини за българския военнопромишлен комплекс и след 3 месеца ще си загубим пазарите в Африка и Близкия изток, "които можехме да ползваме още поне 100 години", предупреди той.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна