Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аналена Бербок на посещение в украинския град Харков

Аналена Бербок
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германската външна министърка Аналена Бербок посети украинския град Харков, който се намира недалече от фронтовата линия, предаде ДПА.

Агенцията допълва, че при посещението, което не е било обявено предварително, тя е била съпроводена от украинския си колега Дмитро Кулеба и украинския посланик в Германия Олексий Макеев.

Бербок определи третата си визита в Украйна като проява на солидарност. Тя обеща, че Германия ще предостави допълнителна хуманитарна помощ на Украйна, включително генератори, гориво и одеяла, както и "още военни пратки".

Визитата на външната министърка е проведена броени дни, след като германското правителство реши да предостави на Киев отдавна исканите от украинските власти бойни машини "Мардер". Киев настоява и за доставката на бойни танкове, но засега Берлин отказва.

Бербок допълни, че за нея е важно в това време на война "да не се губи от поглед мястото на Украйна в европейското ни семейство".

Миналата година страната кандидатства за членство в ЕС и Берлин иска да ѝ помогне да постигне напредък, каза още министърката, като уточни, че Киев трябва да постигне напредък в укрепването на върховенството на закона и в борбата с корупцията.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени