Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делян Добрев: Физически не можем да изпълним ПВУ

"Третият мандат при БСП - нулев шанс за правителство"

Делян Добрев
Снимка: Савина Спасова, БНР

"Енергийната стратегия на служебния кабинет звучи грандоманско - още от сега да казваме, че ще строим четири нови реактора. В стратегиите могат да бъдат вписани дългосрочни планове, но трябва стъпка по стъпка да развиваме проектите, а не като през 2005 година - голям шлем, от който накрая не остана нищо". 

Това каза пред БНР Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и председател на комисията по енергетика в парламента. 

Във връзка с предстоящите предоговаряния по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) относно въглищните централи той цитира председателя на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов - България не може да изпълни Плана, и допълни, че това няма как да се случи физически. 

"Ангажиментът, поет от кабинета на Промяната, ще доведе до криза в България, подобна на глобалната финансова криза от 2009 година... България е номер 1 в Европа и сме се постигнали целта преди всички останали. И точно на отличника да поставяш такива тежки условия - да намали с още 40% емисиите от въглищната енергетика, това не е справедливо. Ако погледнем нашия въглероден отпечатък на фона на целия ЕС, ние сме едва 1,5% от въглеродния отпечатък на целия ЕС. Големите замърсители не си поставят такива амбициозни цели". 

В предаването "Неделя 150" Добрев посочи, че изграждане на нефтопровод Александруполис - Бургас е добра идея

"Това не е същият проект, който съществуваше като част от големия шлем. Тогава се предвиждаше да се разтоварва руски нефт до Бургас, в морето. Сега терминалът ще е до Александруполис и нефтът ще върви към Бургас. Този проект не създава риск от екологична опасност. Този нефтопровод ще ни даде достъп до световния пазар. Ще можем да купуваме петрол от където ни е най-изгодно". 

Относно третия мандат - според него, ако той бъде връчен на БСП, шансът за съставяне на правителство е нулев, докато най-големи са шансовете при ДБ. 

Интервюто на Диана Янкулова с Делян Добрев в предаването "Неделя 150" можете да чуете в звуковия файл. 



По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна